Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dobrovoľne podať daňové priznanie môže byť výhodné

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Daňovník môže dobrovoľne podať daňové priznanie, aj keď jeho celkový zdaniteľný príjem v roku 2017 nepresiahol sumu 1901,67 eura.

Bratislava 11. marca (TASR) – Podať daňové priznanie môže byť výhodné. Ak daňovník dosiahol celkové zdaniteľné príjmy nižšie ako 1901,67 eura, nevzniká mu povinnosť podať daňové priznanie za rok 2017. V prípade, že mu zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je však pre neho výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby (FO). Informuje o tom finančná správa na svojej webovej stránke.

Táto situácia vzniká vtedy, ak bol daňovník časť roka nezamestnaný alebo na materskej, resp. rodičovskej dovolenke a určitý úsek roka poberal príjem zo závislej činnosti, z ktorého mu zamestnávateľ zrážal preddavky na daň. Rovnako je tomu tak aj v prípade, ak takýto príjem dosiahol študent alebo daňovník poberajúci dôchodok.

Daňovník môže dobrovoľne podať daňové priznanie, aj keď jeho celkový zdaniteľný príjem v roku 2017 nepresiahol sumu 1901,67 eura. "V tomto prípade mu vznikne nárok na vrátenie zrazených preddavkov na daň. Daňový úrad mu vráti daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania," uvádza finančná správa, pričom daňový preplatok sa vráti iba v prípade, že je väčší ako päť eur. Ak je menší, nárok na jeho vrátenie nevzniká.