Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko by mohlo už čoskoro spustiť prvý pokus o emisiu dlhopisov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Atény zrejme ako prvé vydajú päťročný dlhopis v hodnote dvoch miliárd eur.

Atény 23. júla (TASR) - Zvýšenie ratingového výhľadu Grécka od agentúry Standard & Poor's (S&P) by podľa tamojších médií a expertov mohlo otvoriť cestu pre návrat krajiny na finančné trhy. Viaceré grécke denníky predpokladajú, že ministerstvo financií v nadchádzajúcich dňoch odštartuje prvý pokus.

Návrat na trhy však podľa odborníkov nie je nič jednoduché a spočiatku pôjde len o skúšku. Hodina pravdy udrie najskôr v auguste budúceho roka, keď sa skončí súčasný záchranný program medzinárodných veriteľov.

Atény zrejme ako prvý vydajú päťročný dlhopis v hodnote dvoch miliárd eur. Vláda by bola spokojná, ak by získala úrok 4,2 až 4,5 %. Ide o oveľa lepší úrok než pri poslednej emisii v roku 2014, keď Grécko získalo úrok 4,95 %.

Nemenovaný diplomat si myslí, že v lete 2018 sa bude vláda snažiť prostredníctvom viacerých menších emisií získať finančnú rezervu zhruba 10 miliárd eur. "Kto má plnú peňaženku s desiatimi miliardami eur, ľahšie si požičia peniaze a s lepšími úrokmi," povedal pre DPA. "Budúci týždeň bude napínavý pre grécke financie." Reaguje tým aj na vyjadrenie ekonomického portálu capital.gr, ktorý tvrdí, že vláda by mala spustiť prvý pokus o emisiu ešte pred začiatkom prázdninového mesiaca august, čiže budúci týždeň.