Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura v pondelok vzrástol a dočasne sa dostal až nad 1,16 USD/EUR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Začiatok nového týždňa sa na devízovom trhu niesol v znamení oslabenie amerického dolára.

Frankfurt nad Mohanom 15. októbra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny na začiatku nového týždňa mierne vzrástol a dočasne sa dostal nad hranicu 1,16 USD/EUR.

Kurz eura sa v pondelok dostal až na 1,1606 USD. Euro neskôr prišlo o časť ziskov a neskoro popoludní sa predávalo po 1,1585 USD, čo bolo približne o pol centa viac než skoro ráno.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok referenčný kurz na 1,1581 (v piatok: 1,1574) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8635 (0,8640) eura.

Začiatok nového týždňa sa na devízovom trhu niesol v znamení oslabenie amerického dolára. Voči doláru neposilnilo len euro, ale aj mnohé ďalšie meny. Zotavili sa predovšetkým niektoré meny veľkých rozvíjajúcich sa krajín, ako napríklad turecká líra alebo juhoafrický rand. Tieto meny v predchádzajúcich týždňoch prudko oslabili a vyvolali obavy týkajúce sa finančnej stability v týchto krajinách.

Dolár sa popoludním mierne zotavil, aj keď údaje z ekonomiky USA boli zmiešané. Rast maloobchodných tržieb v septembri výrazne zaostal za očakávaniami. Naopak index výrobnej aktivity newyorského Fedu (Empire State Manufacturing index) stúpol viac, než sa prognózovalo.