Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Turecká líra posilnila vďaka politickej situácii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové údaje z Číny sa postarali o dobrú náladu na finančných trhoch. Druhá najväčšia svetová ekonomika rástla na začiatku roka o niečo rýchlejšie, než očakávali analytici.

Frankfurt nad Mohanom 17. apríla (TASR) - Spoločná európska mena si v stredu nedokázala udržať všetky svoje dočasné zisky. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1295 USD, čo bolo o niečo viac než v ázijskom obchodovaní.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1301 (v utorok: 1,1305) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8849 (0,8846) eura.

Nové údaje z Číny sa postarali o dobrú náladu na finančných trhoch. Druhá najväčšia svetová ekonomika rástla na začiatku roka o niečo rýchlejšie, než očakávali analytici. Navyše najnovšie údaje z priemyslu a maloobchodu a údaje o kapitálových investíciách boli solídne. Z toho profitovalo euro, dolár, naopak, oslabil.

Výraznejšie posilnila turecká líra. Experti to zdôvodnili tým, že turecká volebná rada predbežne potvrdila víťazstvo kandidáta opozičnej strany CHP, ktorým je Ekrem Imamoglu, vo voľbách na post starostu Istanbulu. Imamoglu tesne zvíťazil, čo napadla vládna strana AKP prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a požadovala opakovanie istanbulských volieb pre údajné nezrovnalosti. Volebná rada však ešte nerozhodla o požiadavke AKP.