Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Libra po rezignácii ministra pre brexit D. Raaba oslabila o 1 %

Na ilustračnej foto libra. Foto: TASR/AP

Raab v liste Mayovej uviedol, že sa nemôže zmieriť s podmienkami navrhovanej dohody o brexite, ktoré sú podľa neho nezlučiteľné so sľubmi, ktoré dala Konzervatívna strana občanom.

Londýn 15. novembra (TASR) - Libra vo štvrtok ráno padla voči doláru približne o 1 %. Dôvodom bola rezignácia britského ministra pre brexit Dominica Raaba na svoj post. To zvýšilo tlak na premiérku Theresu Mayovú, ktorá má problémy pretlačiť dohodu o vystúpení krajiny z Európskej únie (EÚ).

Raab v liste Mayovej uviedol, že sa nemôže zmieriť s podmienkami navrhovanej dohody o brexite, ktoré sú podľa neho nezlučiteľné so sľubmi, ktoré dala Konzervatívna strana občanom vlani vo volebnom manifeste.

"Ja za seba nemôžem podporovať dohodu z dvoch dôvodov," napísal Raab vo svojom rezignačnom liste: "Po prvé si myslím, že regulačný režim navrhovaný pre Severné Írsko predstavuje veľmi reálne ohrozenie integrity Spojeného kráľovstva. Po druhé, nemôžem podporovať nekonečný záložný režim, kde bude mať EÚ právo veta týkajúce sa možnosti nášho vystúpenia."

Kurz libry po zverejnení správy o Raabovej rezignácii padol o 1 % na 1,2856 USD/GBP. Kurzy libry počas nočného obchodovania výrazne kolísal, dôvodom bola neistota týkajúca sa schválenia návrhu dohody o brexite v britskom parlamente.