Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Trumpova kritika neodradí Fed od zvyšovania úrokových sadzieb

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump najprv v rozhovore pre CNBC napadol Fed z dôvodu zvyšovania úrokových sadzieb a svoju kritiku potom na Twitteri ešte vyostril.

Washington 20. júla (TASR) - Kritika prezidenta Donalda Trumpa nezmení smerovanie menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed), povedal jeden z jej vysokých predstaviteľov.

Úlohou menového výboru Fedu (FOMC), ktorý rozhoduje o nastavení menovej politiky, je udržanie tempa rastu spotrebiteľských cien na nízkej a stabilnej úrovni a zabezpečenie plnej zamestnanosti v ekonomike, uviedol šéf regionálneho Fedu v St. Louis James Bullard. "Každý to môže komentovať, vrátane prezidenta a ďalších politikov," dodal. "Je však vecou FOMC, aby prijímal najlepšie rozhodnutia na dosiahnutie týchto cieľov."

Bullard tým nepriamo povedal, že Trumpova kritika neodradí Fed od ďalšieho sprísňovania menovej politiky. Fed tento rok zvýšil kľúčový úrok dvakrát vždy o štvrť percentuálneho bodu a trh počíta s tým, že sadzby do konca roka vzrastú ešte dvakrát.

Trump najprv v rozhovore pre CNBC napadol Fed z dôvodu zvyšovania úrokových sadzieb a svoju kritiku potom na Twitteri ešte vyostril. Sprísňovanie menovej politiky podľa neho znižuje konkurencieschopnosť USA a ohrozuje pozitívne vplyvy jeho politiky na ekonomiku.