Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Finančná správa a polícia zabránili podvodu na DPH za 21 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Ako povedal na tlačovej konferencii premiér Robert Fico ,je to najväčšia suma, ktorú sa v súvislosti s nadmerným odpočtom podarilo zachrániť.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Finančná správa (FS) SR v spolupráci s Policajným zborom (PZ) SR zabránila podvodu na dani z pridanej hodnoty (DPH) vo výške zhruba 21 miliónov eur.

Na podvode sa podieľali 3 súkromné spoločnosti, ktoré pôsobia na východnom Slovensku. Navzájom vykonávali fiktívne obchody a následne požiadali o nadmerný odpočet DPH. "Nedošlo k vyplateniu tejto obrovskej sumy peňazí," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave premiér Robert Fico.

Spoločnosti na východnom Slovensku si navzájom fiktívne presúvali rôzne objemy medeného prášku a niklového drôtu. Polícia vzniesla obvinenia proti 6 podnikateľom už počas júna tohto roku a odhalením podvodu zabránila vyplateniu požadovanej sumy. "Je to najväčšia suma, ktorú sa v súvislosti s nadmerným odpočtom podarilo zachrániť," povedal Fico.

Ako ďalej dodal, súčasná miera spolupráce policajných a daňových úradov tu doposiaľ nikdy nebola. Podľa prezidenta PZ Tibora Gašpara sa súčinnosť niektorých zložiek zboru a FS výrazne posilnila a funguje prakticky na dennej báze. Pripravuje sa pritom aj prepojenie informačných databáz oboch organizácií. Tento krok by mal pomôcť pri správe daní, ale aj pri vyšetrovaní trestných činov.

Z pohľadu FS je spolupráca s policajnými zložkami vítaná a podľa jej šéfa Františka Imreczeho sú už výsledky spoločnej jednotky s názvom Daňová kobra signifikantné. "Táto spolupráca bude ešte efektívnejšia v najbližších mesiacoch," povedal dnes na tlačovej konferencii Imrecze.