Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Finančný sektor v prvom polroku 2012 ožil, vplyv krízy bol miernejší

Foto: TASR/Tomáš Halász

Z pohľadu bánk je dôležité, že ekonomický rast na Slovensku bol v prvom polroku 2012 natoľko silný, že neznižoval schopnosť klientov bánk uhrádzať svoje záväzky.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Slovenský finančný sektor zaznamenal v prvom polroku 2012 oživenie, keď väčšina jeho segmentov dosiahla výraznejší rast aktív ako v druhom polroku 2011.

Pri vývoji ziskovosti sa však prejavili ich špecifiká. Bankový sektor a sektor poisťovní po minuloročnom výraznom raste zaznamenal medziročný pokles rentability vlastných zdrojov. Naopak, rentabilita stúpla v sektore kolektívneho investovania a dôchodkového sporenia.

Vyplýva to zo Správy o stave a vývoji finančného trhu za prvý polrok 2012 z dielne Národnej banky Slovenska (NBS), ktorú na svojom dnešnom rokovaní vláda vzala na vedomie.

Bezprostredný vplyv dlhovej krízy na domáci finančný sektor v prvých šiestich mesiacoch tohto roka bol podľa centrálnej banky v porovnaní s vlaňajškom miernejší. Poklesol negatívny vplyv priamych dopadov prostredníctvom cien štátnych dlhopisov, ktoré v prípade domáceho finančného sektora tvoria hlavné prepojenie na zahraničné finančné trhy. Naďalej však pokračovali nepriame dopady dlhovej krízy prostredníctvom spomaľovania ekonomického rastu v eurozóne a pokračujúcej neistoty na zahraničných finančných trhoch.

Z pohľadu bánk je dôležité, že ekonomický rast na Slovensku bol v prvom polroku 2012 natoľko silný, že neznižoval schopnosť klientov bánk uhrádzať svoje záväzky. Na druhej strane, pripomína NBS, ekonomický rast nebol natoľko robustný, aby podporil tempo rastu úverov podnikom a domácnostiam, ktoré sa naďalej spomaľovalo.

Prvý polrok 2012 priniesol aj niekoľko legislatívnych zmien týkajúcich sa finančného sektora. Bankový sektor bol ovplyvnený najmä zavedením bankového odvodu. Účinnosť nadobudli kľúčové ustanovenia ďalšej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení a výraznejšie sa prejavili aj dôsledky prijatia nového zákona o kolektívnom investovaní z roku 2011, ktorý okrem iného umožnil vytvárať nové kategórie špeciálnych podielových fondov.