Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Fiškálne príjmy Číny v 1. štvrťroku klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V minulom roku fiškálne príjmy Číny vzrástli o 6,4 % na viac než 21 biliónov jüanov. Fiškálne výdavky sa zasa zvýšili o 5,4 % na 27,46 bilióna jüanov.

Peking 22. apríla (TASR) - Fiškálne príjmy Číny klesli v 1. štvrťroku tohto roka medziročne o viac než 2 %. Vývoj príjmov výrazne ovplyvnili niektoré jednorazové faktory vrátane zníženia daní. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje čínskeho ministerstva financií.

Ministerstvo v pondelok oznámilo, že fiškálne príjmy Číny klesli za prvé tri mesiace tohto roka medziročne o 2,3 %. Výrazne ich ovplyvnili príjmy z daní. Tie dosiahli 4,9 bilióna jüanov (635,22 miliardy eur), čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje pokles o 4,9 %. Na druhej strane, príjmy zo sektorov kultúry, cestovného ruchu a technologicky pokročilých výrobných odvetví zaznamenali výrazný rast. Ak sa však nezapočítajú mimoriadne faktory, ako vysoká porovnávacia základňa a vplyv zníženia daní, fiškálne príjmy Číny za 1. štvrťrok tohto roka medziročne vzrástli, a to o 2,2 %, uviedlo ministerstvo financií.

Fiškálne výdavky dosiahli takmer 7 biliónov jüanov. V medziročnom porovnaní to predstavuje zvýšenie o 2,9 %. Výsledok poukazuje na miernejší vývoj v marci, keďže za prvé dva mesiace tohto roka sa výdavky zvýšili o 6,7 %.

V minulom roku fiškálne príjmy Číny vzrástli o 6,4 % na viac než 21 biliónov jüanov. Fiškálne výdavky sa zasa zvýšili o 5,4 % na 27,46 bilióna jüanov.

(1 EUR = 7,7139 CNY)