Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sankcie USA proti Moskve môžu mať negatívny vplyv na ruskú ekonomiku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa ruskej centrálnej banky majú negatívny vplyv na Rusko aj obavy z obchodnej vojny, ktorú vyvolali spory okolo ciel a ďalších obchodných prekážok navrhovaných americkým prezidentom.

Moskva 15. apríla (TASR) - Nové sankcie USA proti Moskve budú mať podľa ratingovej agentúry Fitch negatívny vplyv na ruskú ekonomiku.

Sankcie sa nedotkli len firiem, na ktoré mieria, ale znepokojili investorov, a preto sú brzdou pre rast ekonomiky, uviedla Fitch v piatok (13. 4.). Americké ministerstvo financií začiatkom apríla umiestnilo na sankčný zoznam sedem ruských oligarchov a dvanásť firiem, ktoré ovládajú. Dôvodom bolo zasahovanie do prezidentskej kampane v USA v roku 2016. Tieto opatrenia prišli po sankciách, ktoré Washington uvalil v polovici marca.

Ruský rubeľ sa po nových opatreniach USA prepadol a akcie viacerých koncernov, ktoré majú prepojenie na oligarchov nachádzajúcich sa na sankčnom zozname, napríklad hlinikárskeho koncernu Rusal, zaznamenali výrazné turbulencie.

Podľa ruskej centrálnej banky majú negatívny vplyv na Rusko aj obavy z obchodnej vojny, ktorú vyvolali spory okolo ciel a ďalších obchodných prekážok navrhovaných americkým prezidentom Donaldom Trumpom.