Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: Pokútne mäso z Poľska môže byť aj na Slovensku

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24.

Bratislava 29. januára (TASR) - Nie je vylúčené, že pokútne mäso z bitúnku v Poľsku je aj na Slovensku. Uviedla to šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na praktiky poľského bitúnku, ktorý je podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom.

"Včera som to videla prvýkrát, keď som mala bilaterálne rokovanie s českým (agro)ministrom, ktorý mi ukázal čo sa deje. Vyzvali sme poľského (agro)ministra, aby na to reagoval. Je to nehoráznosť," zdôraznila.



Matečná podľa svojich slov nevie, či sa pokútne mäso z Poľska dostalo na slovenský trh. "Preto vyzývam všetkých, ktorí kupujú mäso zo všelijakých pokútnych predajov po slovenských dedinách. Takémuto predaju často napomáhajú aj starostovia obcí, vytvárajúci priestor na predaj pred obecnými úradmi," poznamenala.

"My nevieme vylúčiť, že takéto mäso na Slovensku nie je. Znovu apelujem na spotrebiteľa: Kupujte slovenské potraviny, teda tam, kde to máme ošetrené, kde vieme, že potravina prešla našou kompletnou kontrolou od chovu, cez porážky, cez spracovanie mäsa až na pulty," podčiarkla.

Predmetná kauza je podľa Matečnej "škandál, ktorý bude mať určite dohru nielen v samotnom Poľsku, ale bude sa ním zaoberať aj Rada agroministrov EÚ".

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informovala aj britská stanica BBC. Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje "nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu".

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

SPPK: So znepokojením sme prijali informáciu o praktikách na poľských bitúnkoch


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) s veľkým znepokojením prijala informáciu o údajných pokútnych praktikách na niektorých poľských bitúnkoch. Je nepredstaviteľné, aby sa pre ľudský konzum vyrábalo mäso a mäsové výrobky z chorých alebo uhynutých kráv. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Takéto praktiky sú podľa SPPK v príkrom rozpore s otázkami bezpečnosti spotrebiteľa, ochrany jeho zdravia, humánneho porážania zvierat a celkovo etiky chovu, porážky zvierat a spracovávania zdravých potravín z bezpečných surovín.

"Maximálne odsudzujeme praktiky tých podnikateľských subjektov, ktoré takýmto nechutným spôsobom zarábajú a úmyselne hazardujú so zdravím nielen poľského, ale celkovo európskeho spotrebiteľa. Prikláňame sa k názoru Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorá už avizovala, že rizikom sú najmä pohraničné oblasti Slovenska s Poľskom a neoficiálne predajné miesta – trhy, pojazdné dodávky, predaj z tretej ruky," reagoval na situáciu predseda SPPK Emil Macho.

SPPK nanovo vyzýva spotrebiteľov, aby dôsledne sledovali pôvod hovädzieho mäsa, ktoré kupujú a aby ho nenakupovali od neovereného predajcu na miestach, kde je kontrola mäsa, hygienických predpisov nulová, respektíve nedostatočná.

Opätovne sa podľa Holéciovej ukazuje, že globalizácia trhu prináša so sebou aj výrazné riziká súvisiace s voľným pohybom tovaru, potravín, a tým aj možným ohrozením spotrebiteľa.

"Opätovne preto vyzývame Slovákov, aby nakupovali zdravé, bezpečné a overené mäso zo slovenských chovov a aj slovenské mäsové výrobky, ktoré sú pod neustálou veterinárnou kontrolou. Otázka slovenského nákupného patriotizmu tak naberá práve v týchto dňoch na veľkom význame," dodala hovorkyňa SPPK.

ŠVPS zatiaľ nebola úradne informovaná o dodávkach rizikového mäsa z Poľska


Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR nebola doteraz úradne informovaná o dodávkach hovädzieho mäsa z rizikových prevádzkarní z Poľska na Slovensko. Veterinári o tom informovali na svojej webovej stránke.

Regionálne veterinárne a potravinové správy v Slovenskej republike podľa ŠVPS SR pravidelne a aj cielene vykonávajú úradné kontroly produktov živočíšneho pôvodu dodávaných z iných členských štátov Európskej únie vrátane Poľska.

"V súvislosti s medializáciou spôsobu príjmu zvierat na bitúnok, zabíjania hovädzieho dobytka v Poľsku nariadila Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky cielenú kontrolu zameranú na bezpečnosť chladeného a zmrazeného mäsa. Úradné kontroly sa vykonávajú v miestach určenia zásielok, veľkoobchode a ďalej na úrovni maloobchodu vrátane ambulantného predaja," dodala ŠVPS SR.