Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Gazprom spustil výstavbu plynovodu Južný prúd

Foto: TASR/AP

Jedna z vetví Južného prúdu povedie z Bulharska do Srbska, Maďarska, Slovinska a Talianska a druhá do Chorvátska a Grécka.

Anapa 7. decembra (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom dnes oficiálne odštartoval výstavbu plynovodu Južný prúd (South Stream), ktorý bude dodávať plyn z Ruska do strednej a východnej Európy.

Na slávnostnom začatí výstavby sa okrem partnerov Gazpromu v projekte, zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Približne 2380 kilometrov dlhý plynovod prepojí ruské čiernormorské pobrežie s Bulharskom a odtiaľ povedie do ďalších krajín Európy. Jedna z vetví Južného prúdu povedie z Bulharska do Srbska, Maďarska, Slovinska a Talianska a druhá do Chorvátska a Grécka. Jeho kapacita by mala ročne dosiahnuť 63 miliárd kubických metrov a do prevádzky by ho mal Gazprom spolu s partnermi, talianskou firmou Eni, francúzskou EdF a nemeckou spoločnosťou BASF/Wintershall, uviesť v roku 2015.

Rusko si od plynovodu sľubuje ukrojenie väčšieho podielu na európskom trhu s plynom. Experti v energetickom sektore však kritizujú projekt ako prehnane drahý. Náklady na jeho výstavbu sa odhadujú na viac než 16 miliárd eur, niektorí analytici ale predpokladajú omnoho vyššiu sumu. Gazpromu však záleží najmä na tom, aby sa podobne ako v prípade Severného prúdu vyhol tranzitu plynu cez Ukrajinu. Poukazuje najmä na to, že spory medzi Moskvou a Kyjevom kvôli cenám plynu viedli v minulých rokoch k veľkým výpadkom dodávok suroviny do Európy. K najhoršej situácii došlo v januári 2009, keď sa Európa uprostred zimnej vykurovacej sezóny ocitla dva týždne bez plynu.

Podľa Moskvy projekt zvýši energetickú bezpečnosť Európy, no európski analytici varujú, že sa tým zvýši aj závislosť európskych krajín od dovozu plynu z Ruska.