Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šéf Goldman Sachs navrhuje potvrdzujúce referendum o brexite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podobný názor má aj bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý koncom októbra uviedol, že Briti by mali mať možnosť svoj názor prehodnotiť.

Londýn 17. novembra (TASR) - Šéf americkej banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein navrhol konanie druhého referenda o odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Ako uviedol, veľký počet ľudí je presvedčených, že Británia by mala uskutočniť opätovné hlasovanie, ktoré by malo potvrdiť, či si Briti naozaj želajú opustenie Európskej únie.

Blankfein na svojom twitterovom účte uviedol, že vzhľadom na to, čo všetko je v stávke, by bolo vhodné zistiť, či sú Briti aj naďalej za odchod z EÚ. "Viacerí si želajú potvrdzujúce hlasovanie o kroku, ktorý bude mať také obrovské a nezvratné dôsledky," napísal Blankfein na Twitteri. Hovorca britského ministerstva pre brexit však oznámil, že druhé referendum sa konať nebude.

Goldman Sachs zamestnáva v súčasnosti v Londýne okolo 6000 ľudí, koncom októbra však Blankfein naznačil presun časti aktivít z Londýna do Frankfurtu nad Mohanom. Aj Goldman Sachs sa podobne ako mnohé iné banky obáva, že Británii sa nepodarí dosiahnuť s Európskou úniou obchodnú dohodu a po odchode z EÚ prídu o takzvané pasové práva, vďaka ktorým môžu ponúkať finančné služby po celej EÚ.

Blankfein nie je prvý, ktorý navrhuje druhé referendum. Podobný názor má aj bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý koncom októbra uviedol, že Briti by mali mať možnosť svoj názor prehodnotiť.