Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécke banky budú možno potrebovať menej peňazí na rekapitalizáciu

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

"Rekapitalizácia bánk bude dokončená do septembra 2012," povedal Provopulos pre noviny To Vima. "Domnievam sa, že nebude pritom potrebné minúť celú vyčlenenú sumu," dodal.

Atény 18. marca (TASR) - Grécke banky, ktoré dlhová kríza krajiny tvrdo zasiahla, možno nebudú potrebovať toľko peňazí, aby prekonali problémy, koľko im Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) v rámci záchranného balíka rezervovali. Vyhlásil guvernér gréckej centrálnej banky Jorgos Provopulos.

EÚ a fond vyčlenili 50 miliárd eur z úveru pre Atény na rekapitalizáciu a podporu bánk v krajine, ktoré sú najväčšími držiteľmi gréckych dlhopisov.

Všetky grécke banky sa totiž zúčastnili na reštrukturalizácii gréckeho dlhu a prijali ponuku vlády na výmenu dlhopisov, pri ktorej zároveň odpísali 74 % z ich hodnoty. Tým utrpeli veľké straty.

"Rekapitalizácia bánk bude dokončená do septembra 2012," povedal Provopulos pre noviny To Vima. "Domnievam sa, že nebude pritom potrebné minúť celú vyčlenenú sumu," dodal.

Guvernér podľa vlastných slov stále dúfa, že v gréckom bankovom sektore dôjde k ďalším fúziám po tom, ako Alpha banka tento týždeň oznámila, že sa zlúči s konkurenčnou Eurobankou. Ide o najväčšiu bankovú fúziu v Grécku za celé desaťročia. Oba ústavy odpísali veľké straty z výmeny štátnych dlhopisov.

"Je možné, že sa budeme svedkami ďalších fúzií. Po rekapitalizácii bude bankový sektor v krajine zdravší a silnejší," skonštatoval Provopulos a znova zopakoval, že odchod Grécka z eurozóny by bol "bránou do pekla".

Dodal, že vďaka rozhodnutiu ministrov financií eurozóny, ktorí schválili druhý úver Grécku, a úspešnému dokončeniu výmeny dlhopisov má zadlžená krajina šancu, že ak sa bude snažiť a tvrdo pracovať, dostane sa nakoniec zo svojich problémov.