Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Grécko verí v zmiernenie podmienok, ponúkne urýchlenie privatizácie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zástupcovia Európskej komisie, ECB a MMF na nižšej úrovni začali inšpekciu na jednotlivých ministerstvách, aby takzvaná Trojka medzinárodných veriteľov zhodnotila pokrok v reformách zo strany Grécka.

Atény 4. júla (TASR) - Nový grécky premiér plánuje na stretnutí s medzinárodnými veriteľmi ponúknuť urýchlenie privatizácie a okresanie verejného sektora výmenou za výhodnejšie úverové podmienky pre Grécko. Uviedli to dnes grécke médiá.

Zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu na nižšej úrovni už v utorok (3.7.) začali inšpekciu na jednotlivých ministerstvách, aby takzvaná Trojka medzinárodných veriteľov zhodnotila pokrok v reformách zo strany Grécka. Zástupcovia Trojky na najvyššej úrovni by mali začať rokovania s predstaviteľmi novej gréckej vlády vo štvrtok (5.7.).

Podľa správy v denníku Kathimerini premiér Antonis Samaras dúfa, že sa mu podarí ponukou urýchlenia privatizácie a okresania verejného sektora presvedčiť veriteľov, aby súhlasili s predĺžením obdobia pre Atény na splnenie stanovených cieľov vo fiškálnej oblasti.

Ešte v utorok hovorca vlády Simos Kedikoglu povedal, že vláda plánuje medzinárodným inšpektorom prezentovať "alarmujúce" údaje o recesii a nezamestnanosti s cieľom presadiť prehodnotenie podmienok záchranného úveru. Ako dodal, údaje by mali demonštrovať, že súčasný úsporný program, stanovený medzinárodnými veriteľmi, je kontraproduktívny.

Cyprus očakáva, že rokovania s Trojkou dokončí do troch týždňov

Cyprus očakáva, že rokovania so zástupcami takzvanej Trojky o finančnej pomoci dokončí v nasledujúcich troch týždňoch. Zároveň vyzval budúcich veriteľov, aby boli k ostrovu zhovievaví po skúsenostiach s reakciou verejnosti na podmienky záchranných úverov v Grécku.

Stredomorský ostrovný štát je piatou krajinou eurozóny, ktorá požiadala o úver z európskeho záchranného mechanizmu. Dôvodom je prílišná angažovanosť cyperských bánk v Grécku, ktoré tak utrpeli veľké straty z gréckych dlhopisov. Náklady na rekapitalizáciu bánk na ostrove sa odhadujú na 10 miliárd eur.

Zástupcovia Trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu), už začali s revíziou cyperskej ekonomiky. Vláda v Nikózii však vzhľadom na podozrievavý postoj verejnosti, ktorá sleduje bolestivé skúsenosti Grécka s podmienkami úveru, odporučila Trojke, aby zvolila "citlivý prístup", keď bude predkladať hodnotiacu správu s navrhovanými opatreniami. Minister financií Vassos Shiarly v tejto súvislosti upozornil Trojku, že jadrom cyperských problémov je bankový sektor, a nie zlý stav verejných financií.

Tím Trojky, ktorý tvorí 30 ekonómov, by mal ukončiť svoju misiu na ostrove v piatok 6. júla a do 16. júla by mal vypracovať hodnotiacu správu s odporúčanými opatreniami. Následne sa obe strany dohodnú na podmienkach úveru.

Cyprus už dlhšie zápasí s vysokými nákladmi na obsluhu štátneho dlhu. Minulý rok sa mu však podarilo získať pôžičku od Ruska vo výške 2,5 miliardy eur, vďaka čomu sa vyhol záchrannému úveru z eurovalu. Moskva vyhlásila, že ostrovný štát ju zatiaľ o druhú pôžičku nepožiadal, aj keď niektorí cyperskí predstavitelia tvrdia opak.

Podmienkou záchranného úveru z eurovalu je však zavedenie prísnych úsporných opatrení a cyperskí predstavitelia sa obávajú, aby im to verejnosť "nespočítala" v parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia o sedem mesiacov.