Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

HB Reavis ani J&T Real Estate od svojich zámerov neupúšťajú

Na snímke sprava predseda predstavenstva J&T Real Estate Peter Korbačka, generálny riaditeľ HB Reavis Slovakia Adrián Rác, primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu SR Peter Pellegrini a šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková. Foto: FOTO TASR - Marko Erd

J&T Real Estate tvrdí, že sa svoju žiadosť rozhodla nateraz stiahnuť z dôvodu neštandardného priebehu vnímania žiadosti a pre komplikovanosť procesov sprevádzajúcich jej schválenie.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Developeri HB Reavis a J&T Real Estate, ktorí nateraz stiahli svoje žiadosti o udelenie štatútu významnej investície pre ich projekty v Bratislave, zo svojich plánov neupúšťajú. Obaja totiž deklarujú, že ich investície budú mať pre Bratislavu a jej obyvateľov prínos.


J&T Real Estate tvrdí, že sa svoju žiadosť rozhodla nateraz stiahnuť z dôvodu neštandardného priebehu vnímania žiadosti a pre komplikovanosť procesov sprevádzajúcich jej schválenie. Týmto krokom chce vytvoriť priestor, aby sa o jednotlivých častiach ich projektu Spojenej Bratislavy diskutovalo konštruktívne a najmä na odbornej úrovni.

"O štatút významnej investície sme žiadali nie v snahe obísť kompetencie mesta a platné povoľovacie procesy alebo získať nejaké finančné úľavy či stimuly. Naopak, naším hlavným cieľom bolo dať rozvoju Bratislavy potrebný impulz, a tým, že dáme nášmu zámeru váhu a prioritu, zrýchliť jeho realizáciu,"
povedal Peter Korbačka z J&T Real Estate. Ako podotkol, ich plány sa nemenia a stále chcú do Bratislavy priniesť kvalitné projekty a verejné priestory na oboch stranách Dunaja. "Ak nám hlavné mesto prejaví podporu a poskytne súčinnosť, budeme pokračovať aj v budovaní nových električkových tratí s ich potenciálnym rozvojom do mestských častí, kde v súčasnosti chýbajú," uviedol Korbačka.

HB Reavis stiahnutie svojej žiadosti zdôvodňuje snahou o ďalšie precizovanie detailov v úzkej spolupráci s hlavným mestom, vládou a všetkými zainteresovanými orgánmi. Stiahnutie žiadosti však podľa investora neznamená zastavenie príprav a realizácie už rozbehnutých projektov. "Výstavba novej autobusovej stanice pôjde podľa plánu, bez zdržania. Tak ako doposiaľ budeme pripravovať ďalšie projekty plne v súlade s legislatívou. Je však zrejmé, že vzhľadom na dĺžku stavebných a povoľovacích konaní bude ich realizácia trvať výrazne dlhšie obdobie," povedal riaditeľ HB Reavis pre Slovensko Adrián Rác.

Spoločnosť HB Reavis deklaruje, že jej projekt Stanica Nivy – Smart City má pre Bratislavu silný verejný prínos a za jeho kvalitami si jednoznačne stojí. "Postupovali sme v súlade so zákonom, proces však ukázal, že slovenská legislatíva nie je pripravená na tento typ schvaľovania investícií," podotkol Rác. Do budúcna navrhujú zriadiť odbornú pracovnú skupinu všetkých zúčastnených inštitúcií aj strán. Developer svoje plány zatiaľ nemení, na projektoch bude pracovať ako doposiaľ. Očakáva však predĺženie časového horizontu nových projektov.

Developer HB Reavis sa v marci rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície pre skupinu jeho projektov v Bratislave, zóne Nivy a v Petržalke. Je v nich zahrnutá aj nová autobusová stanica či lanovka cez Dunaj. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur. Začiatkom augusta požiadala o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Developer chce preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou je aj nový peší most cez Dunaj a električkové trate. 

Developeri HB Reavis a J&T Real Estate v pondelok stiahli nateraz svoje žiadosti o udelenie štatútu významnej investície pre ich projekty v Bratislave. Na brífingu to oznámil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). O týchto žiadostiach tak v stredu (13.12.) nerozhodne ani vláda, hoci to bolo v pláne.