Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Hernández de Cos: Španielsku ani Európe nehrozí riziko recesie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Španielsku sa 28. apríla uskutočnia predčasné, v poradí už tretie všeobecné voľby v priebehu piatich rokov.

Madrid 17. marca (TASR) - Španielsku ani Európe v súčasnosti nehrozí riziko recesie. Vyhlásil to guvernér španielskej centrálnej banky Pablo Hernández de Cos v rozhovore, ktorý v nedeľu uverejnili španielske noviny El País.

Hernández de Cos však zároveň upozornil, že politická nestabilita môže brzdiť potrebné reformy v Španielsku.

"Podľa ekonomických modelov, ktoré nie sú dokonalé, v súčasnosti nevidíme žiadne riziko recesie v eurozóne a ešte menej v Španielsku," vyhlásil, ale dodal, že faktory určujúce budúci vývoj (ako brexit, hraničný obchod a iné) sú naklonené poklesu.

Hernández de Cos, ktorý bol začiatkom tohto mesiaca vymenovaný za predsedu Bazilejského výboru pre bankový dohľad, zopakoval, že Španielsko musí pokračovať v reformách a fiškálnej konsolidácii, pričom fragmentácia parlamentu by mohla ohroziť jeho snahy.

Obáva sa, že politická neistota môže spomaliť rozhodovania o ekonomických otázkach, ktoré je potrebné prijať. Konkrétne, Španielsko by v rámci príprav na možnú recesiu malo znížiť verejný dlh a uskutočniť potrebné štrukturálne reformy.

V Španielsku sa 28. apríla uskutočnia predčasné, v poradí už tretie všeobecné voľby v priebehu piatich rokov. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že žiadna strana pravdepodobne nebude mať v parlamente potrebnú väčšinu, čo zvyšuje vyhliadky na "neodskúšané" koalície alebo vládu menšiny.

„Máme pocit, že fragmentácia parlamentu mala už v minulosti následky. Napríklad štrukturálny deficit sa v posledných štyroch rokoch vôbec neznížil," dodal.