Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Home Credit chce vstúpiť na hongkonskú burzu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Home Credit sa tak zrejme pripojí k viacerým veľkým medzinárodným firmám, ktoré plánujú vstúpiť na burzu v Hongkongu.

Praha/Hongkong 15. júla (TASR) - Český poskytovateľ spotrebiteľských úverov Home Credit B.V. chce vstúpiť na burzu v Hongkongu. Podľa dvoch zdrojov agentúry Reuters by spoločnosť mohla z prvotnej emisie (IPO) získať až 1 miliardu USD (887,39 milióna eur).

Firma, ktorú kontroluje česká finančná skupina PPF, plánuje vstúpiť na hongkonskú burzu koncom septembra, uviedol jeden zo zdrojov. Home Credit sa k uvedeným informáciám odmietol vyjadriť. Oba zdroje chceli zostať v anonymite, keďže nie je v ich kompetencii vyjadrovať sa pre médiá.

Home Credit sa tak zrejme pripojí k viacerým veľkým medzinárodným firmám, ktoré plánujú vstúpiť na burzu v Hongkongu. Medzi ne patrí napríklad britský prevádzkovateľov dátových centier Global Switch.

Home Credit je aktuálne jedným z najväčších nebankových poskytovateľov spotrebiteľských úverov v Číne. Česká spoločnosť, ktorá vznikla v roku 1997, operuje okrem Číny napríklad aj v Indii, Indonézii alebo Rusku. Podľa správy pre regulačné úrady hodnota jej aktív predstavuje takmer 25 miliárd eur.

Skupina PPF, ktorú vlastní Petr Kellner, zvýšila v máji svoj podiel v Home Credite na 91,1 %. Zvyšných 8,9 % vlastní investičná skupina Emma Capital.

(1 EUR = 1,1269 USD)