Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hotelieri čakajú v lete viac turistov, zvyknutí sú na záujem Čechov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V Slovenskom raji môžu turisti absolvovať množstvo vychádzok, nachádzajú sa tam rokliny či vodopády.

Banská Bystrica 8. júna (TASR) – Slovenský raj, termálne pramene na strednom či západnom Slovensku a Roháčska dolina - hotelierov z týchto slovenských rekreačných a turistických lokalít oslovila TASR s otázkou, čo čakajú od tohtoročnej letnej sezóny, prípadne, od čoho závisí jej úspešnosť.

Na jarnom stretnutí hotelierov, ktoré sa konalo tento týždeň v Banskej Bystrici, sa TASR zhovárala s Máriou Daňovou z penziónu Šindľovec - Zverovka v obci Zuberec, Katarínou Malovou z hotela Kaskády v Sliači, Danielom Pecháčom z hotela ThermalKesov v Poľnom Kesove a Eugenom Rogovským z hotela Čingov v Smižanoch v Slovenskom raji.

Podľa Daňovej z penziónu, ktorý sa nachádza na úpätí Roháčov v Roháčskej doline, je dôležité, aby nepršalo, vtedy k nim chodia turisti, z ktorých v lete žijú. "Keď začne liať, navštevujú skanzeny, hrady, zámky a termálne kúpele." Podľa jej slov "nad vodou" ich držia českí turisti ako stáli hostia, ktorí neprestali chodiť ani v čase krízy v 2009.

"Poliaci sa pomaly začínajú vracať, aj keď teraz je znovu pre nich cenová politika zlá. Ale tým, že máme také nádherné hory, ktoré nie sú tak preľudnené ako ich časť Tatier, vyhľadávajú aj našu stranu." Slováci sa podľa Daňovej začínajú vracať do hôr. Tiež sa jej páči, že už niekoľko rokov do nich vodia mladí ľudia malé deti. "Tým pádom má človek akú takú nádej, že budúce generácie budú viacej chodiť do hôr," dodala Daňová.

Hotel v Sliači je postavený na termálnom zdroji minerálneho prameňa a k dispozícii má vnútorný aj vonkajší bazén. "My sa vždy tešíme na letnú sezónu, pretože hostia k nám prichádzajú hlavne kvôli tej vode," konštatovala Malová. Keďže počasie je tu oproti iným dovolenkovým destináciám nestabilné, na celé leto majú pripravený bohatý animačný program. Letná návštevnosť má v hoteli stúpajúcu tendenciu.

"Medziročný nárast je okolo 10 percent a týka sa najmä českej zahraničnej klientely." Podľa Malovej majú túto letnú sezónu naplánovaný vyšší počet turistov. "Keď sme robili hodnotenie napríklad oproti rokom 2007–2008, keď bol predsa len najväčší boom v hotelierstve, tak sme sa už v roku 2011 dostali na rovnakú úroveň ako v tom období," uviedla Malová. Očakáva, že toto leto by mohli prekročiť aj počet návštevníkov z rokov 2007–2008.

Hotel v Poľnom Kesove má tiež termálne kúpalisko s vodou z termálneho prameňa (49,5 stupňa Celzia), ktorá blahodarne pôsobí na pohybové ústrojenstvo. Podľa Pecháča sú na sezónu dobre pripravení, zrekonštruovali napríklad bazén, čakajú teda veľkú návštevnosť. "Len aby nám prialo počasie, ktoré nevieme ovplyvniť," konštatoval Pecháč. Ich klientelu tvoria prevažne Slováci. "Ale tešíme sa, že sa k nám vracajú hostia z Česka, hlavne z Moravy, ktorí v minulosti často navštevovali Poľný Kesov," dodal Pecháč.

V Slovenskom raji môžu turisti absolvovať množstvo vychádzok, nachádzajú sa tam rokliny či vodopády. Podľa Rogovského je to turistická oblasť s veľkým záberom a možnosťou programu na niekoľko dní. Rogovský dúfa, že aj tento rok v hoteli zaznamenajú mierny nárast návštevníkov. Konštatoval, že robia pre to všetko, napríklad v oblasti služieb i reklamy, hoci v jej prípade sú finančne oklieštení.

"Chýba nám štátna reklama." Podľa Rogovského je potrebná propagácia krajiny i Slovenského raja. Počasie by sezónu ovplyvniť podľa Rogovského nemalo. "Ľudia si plánujú dovolenky trochu skôr. Samozrejme, u tých ľudí, ktorí to robia, tak povediac, na poslednú chvíľu, to trochu ovplyvní.

"Sú však podľa Rogovského destináciou, kde majú čo turisti robiť aj v zlom počasí, hoci aktivity sú obmedzené. "Dá sa ísť pozrieť Spišský hrad, Markušovce, Levoča," vymenoval Rogovský. Ich klientelu tvoria Slováci, nasledujú Česi, po nich Maďari a Poliaci. Veľmi málo návštevníkov registrujú aj z krajín ako Rakúsko či Nemecko.