Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Import ocele do EÚ vzrástol v tomto roku o 8 % v dôsledku ciel v USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americké tarify vo výške 25 % na import ocele a 10 % na hliník nadobudli účinnosť 23. marca. EÚ, Kanada a Mexiko mali dočasnú výnimku, ale jej platnosť vypršala minulý piatok 1. júna.

Brusel 7. júna (TASR) - Nárast dovozu ocele do Európskej únie (EÚ) o 8 % v tomto roku je priamym dôsledkom amerických ciel na tento kov. Tie spôsobili, že zámorskí producenti odklonili svoj export od amerických k európskym brehom. Uviedlo vo štvrtok európske združenie oceliarskeho priemyslu Eurofer.

Združenie vyzvalo EÚ, aby zaviedla ochranné opatrenia - vo forme ciel a kvót - na dovoz ocele do Únie a zabránila tak jeho ďalšiemu zvýšeniu, čo by vážne poškodilo výrobcov na starom kontinente.

Dodalo však, že tieto opatrenia by mohli zároveň ohroziť aj vývoz ocele v Európy, pretože ostatné krajiny by mohli pristúpiť k podobným krokom. To môže viesť k domino efektu, ktorý poškodí voľný obchod na celom svete.

"Je to absurdná situácia. Štáty, ktoré sú za voľný obchod, sú na pokraji obchodnej vojny. Ale sme tam, kde sme. Budeme zničení, ak nezastavíme túto cunami (ocele),"
povedal Geert van Poelvoorde, prezident Eurofer a výkonný riaditeľ spoločnosti ArcelorMittal, najväčšieho výrobcu ocele na svete.

Americké tarify vo výške 25 % na import ocele a 10 % na hliník nadobudli účinnosť 23. marca. EÚ, Kanada a Mexiko mali dočasnú výnimku, ale jej platnosť vypršala minulý piatok 1. júna.

EÚ uviedla, že by mohla zaviesť predbežné opatrenia na ochranu svojho oceliarskeho a hlinikárskeho priemyslu už v júli, aby zabránila záplave ázijských kovov na európskom trhu.

Oceliarsky priemysel je druhým najväčším odvetvím na svete po rope a plyne.

Eurofer odhaduje, že po zavedení amerických taríf môže dôjsť k presmerovaniu až 13 miliónov ton ocele do Európy. To by bol príliš strmý nárast pre trh, ktorý dováža priemerne 40 miliónov ton ocele ročne.

Aj Európa vyváža každý rok približne 5 miliónov ton ocele do Spojených štátov. Po zavedení ciel by mohla asi tretina tohto vývozu zostať doma a pre zvyšok sa oceliari pokúsia nájsť nové trhy mimo USA.

Dodatočné škody by oceliarom z EÚ mohlo priniesť odvetné zatvorenie ďalších trhov pred európskou oceľou, pripomenul van Poelvoorde.