Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

IMRECZE:Daňový informačný systém funguje,stále odstraňujeme nedostatky

V relácii EKONOMIKA Tu a Teraz sa Richard Kvasňovský rozprával s prezidentom Finančnej správy Františkom Imreczem. Foto: Tablet.TV

Povedal v diskusnej relácii na TABLET. TV prezident Finančnej správy František Imrecze.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Daňový informačný systém je po viac ako šiestich týždňoch prevádzky funkčný, ale stále sa dolaďuje jeho prevádzka a odstraňujú nedostatky, ktoré sa objavili v priebehu nábehu. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV prezident Finančnej správy František Imrecze. "V systéme máme kompletne spracovanú DPH splatnú v marci, čo je 415.000 daňových priznaní. Máme kompletne spracovanú daň z motorových vozidiel. Máme spracovaných už viac ako 250.000 daňových priznaní z dane z príjmov. Pri nich máme termín do 7. mája a som presvedčený, že to v zákonnej lehote zvládneme," konštatoval Imrecze.

Finančná správa rieši aj podnety od zamestnancov, ako zlepšiť fungovanie systému. "Boli tam aj podnety od zamestnancov, že si to predstavujú inak a tie sa snažíme zapracovať, pokiaľ to systém umožňuje. To, čo sa deje vo Finančnej správe, je normálne pri implementácii takých robustných systémov," dodal Imrecze na adresu kritiky lídra opozičnej SaS Richarda Sulíka, ktorý v komentári pre Hospodárske noviny uviedol, že finančná správa má v súčasnosti ešte väčšie problémy ako pred troma rokmi. "Podľa skúseností pracovníkov daňových úradov bol systém do polovice marca v nepoužiteľnom stave a po polovici marca funguje len s množstvom chýb. V dôsledku týchto nedostatkov má dnes daňová správa ešte väčšie problémy ako pred tromi rokmi. Reálne totiž bol pôvodne nefunkčný systém nahradený ešte nefunkčnejším systémom," napísal Sulík.

Fungovanie daňového informačného systému v praxi a medializované informácie o problémoch pri jeho zavádzaní si pôjdu overiť aj poslanci Národnej rady SR z finančného výboru, ktorí pôjdu na poslanecký prieskum na bratislavské daňové úrady. Termín ešte nie je určený.  

Finančná správa spustila nový informačný systém 2. marca tohto roka. Systém nahradil po 20 rokoch starý informačný systém RDS od spoločnosti Novitech. Dodávateľom nového systému je spoločnosť IBM.