Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Japonský index Nikkei dosiahol najvyššiu hodnotu od roku 2008

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Stalo sa tak po tom, čo centrálna banka oznámila, že je pripravená ekonomiku zápasiacu s defláciou podporiť viac, než sa čakalo.

Tokio 5. apríla (TASR) - Japonský akciový trh dnes vzrástol na najvyššiu hodnotu za takmer päť rokov potom, ako centrálna banka oznámila, že je pripravená ekonomiku zápasiacu s defláciou podporiť viac, než sa čakalo. Informoval o tom server BBC.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei pred 225 akcií vzrástol v priebehu dnešného dňa o 4,7 % na 13.225,62 bodu. To je najvyššia hodnota od augusta 2008.

Trh tak reagoval na oznámenie Bank of Japan (BOJ). Nový guvernér BOJ Haruhiko Kuroda vo štvrtok (4. 4.) oznámil, že banka výrazne rozšíri program nákupu vládnych dlhopisov a iných aktív s cieľom čo najskôr dosiahnuť infláciu na úrovni 2 %.

Na záver obchodovania sa trhy upokojili a Nikkei uzatvoril na úrovni 12.833,64 bodu. To znamená rast oproti štvrtkovej uzávierke takmer o 1,6 % alebo o viac než 199 bodov a zároveň najvyššiu záverečnú hodnotu od septembra 2008.

Rozhodnutie japonskej centrálnej banky privítal aj prezident Svetovej banky Jim Yong Kim. Ako povedal, rast japonskej ekonomiky je prospešný pre každého. "Je veľmi dôležitý nielen pre východoázijský región, ale aj pre celú svetovú ekonomiku," dodal Jim Yong Kim.