Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Japonsku sa zrýchlila, rástli ceny potravín a energií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny zvýšili v januári o 0,4 % a jadrový index spotrebiteľských cien o 0,2 %.

Tokio 23. februára (TASR) - Inflácia v Japonsku zaznamenala na začiatku tohto roka zrýchlenie a prekonala aj očakávania trhov. Prispeli k tomu najmä vyššie ceny energií, potravín, ale aj vyššie náklady na dopravu a zdravotnú starostlivosť. Uviedlo to v piatok japonské ministerstvo vnútorných záležitostí.

Podľa ministerstva sa spotrebiteľské ceny v Japonsku zvýšili v januári medziročne o 1,4 % po 1-% raste v decembri. Prekonali tak očakávania ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením rastu na 1,3 %.

Jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré nezahrňujú nestabilné ceny potravín, vzrástli medziročne o 0,9 %, čo znamená, že si udržali tempo rastu z predchádzajúceho mesiaca. Opäť však prekonali očakávania trhov, ktoré počítali s miernym spomalením rastu cien na 0,8 %.

Z jednotlivých komponentov sa medziročne zvýšili ceny palív, potravín, ako aj náklady na zdravotnú starostlivosť, dopravu a vzdelanie. Naopak, klesli napríklad náklady na bývanie a ceny nábytku.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny zvýšili v januári o 0,4 % a jadrový index spotrebiteľských cien o 0,2 %. Vzrástli ceny potravín, palív a nábytku, na druhej strane klesli ceny odevov, ako aj náklady na oddych a zdravotnú starostlivosť.