Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Inflácia v máji podľa očakávaní spomalila na 3,4 %

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka k spomaleniu inflácie prispeli regulované ceny aj tzv. dopytová inflácia, meraná indexom cien obchodovateľných tovarov.

Bratislava 13. júna (TASR) - Spotrebiteľské ceny v máji tohto roka podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR medzimesačne vzrástli o 0,1 %. Dynamika ich medziročného rastu sa v rovnakom období spomalila na 3,4 % z 3,6 % v apríli.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka k spomaleniu inflácie prispeli regulované ceny aj tzv. dopytová inflácia, meraná indexom cien obchodovateľných tovarov a trhových služieb. "Výraznou mierou sa však na spomalení inflácie v máji podieľali aj ceny pohonných hmôt, ktoré medzimesačne poklesli o 1,1 %. Dynamika ich medziročného rastu sa spomalila z približne 8,5 % na 6,5 %," priblížil Koršňák s tým, že ceny pohonných hmôt v máji reagovali na pokles cien ropy na svetových trhoch.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov v máji medzimesačne vzrástli o 0,1 %, dynamika ich medziročného rastu sa však zmiernila z 2,9 % na 2,3 %. "Májový medzimesačný rast cien potravín sa pritom dá takmer úplne vysvetliť tradičnými sezónnymi faktormi a po sezónnom očistení ostali ceny potravín medzimesačne nezmenené," vysvetlil analytik.

Medziročný rast cien potravín podľa Koršňáka už dosiahol svoje dno a v nasledujúcich mesiacoch by sa mohol začať opäť zrýchľovať. Celkovo predpokladá, že inflácia by sa mala v najbližších mesiacoch pohybovať tesne pod hranicou 3,5 %.