Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Inštitúcie EÚ sa dohodli na podpore programu pre vedu a výskum

Foto: deutschebank.ge

Čiastočnú politickú dohodu o programe Horizont Európa ešte musia formálne schváliť poslanci Európskeho parlamentu a ministri členských krajín (Rada EÚ).

Brusel 20. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu privítala predbežnú dohodu, ktorú sa podarilo dohodnúť vyjednávačom Európskeho parlamentu a Rady EÚ o budúcom programe EÚ pre výskum a inováciu Horizont Európa.

Čiastočnú politickú dohodu o programe Horizont Európa ešte musia formálne schváliť poslanci Európskeho parlamentu a ministri členských krajín (Rada EÚ). Dohoda odobrila investície do výskumu a inovácií, do znalostnej ekonomiky a na zachovanie a zlepšenie európskeho spôsobu života, ktoré sú podľa eurokomisie "investíciami do budúcnosti" a majú zachovať konkurencieschopnosť EÚ v celosvetovom meradle.

Program Horizont Európa, ktorý EK navrhla v júni 2018 ako súčasť dlhodobého rozpočtu EÚ (2021 – 2027), je doteraz najambicióznejším programom v oblasti výskumu a inovácií a EÚ sa vďaka nemu chce stať svetovým lídrom vo výskume a inováciách.

Eurokomisár zodpovedný za výskum, inováciu a vedu Carlos Moedas v tejto súvislosti pripomenul, že súčasťou uvedenej dohody je silná podpora novej Európskej rady pre inováciu a európskych výskumných programov zameraných na konkrétne ciele. "Sme na dobrej ceste spustiť v roku 2021 najambicióznejší európsky výskumný a inovačný program, ktorý bude formovať budúcnosť silného, udržateľného a konkurencieschopného európskeho hospodárstva a prinášať úžitok všetkým regiónom v Európe," opísal situáciu komisár.

Horizont Európa bude stavať na výsledkoch a úspechoch súčasného výskumného a inovačného programu Horizont 2020. Zavedie nové prvky vrátane Európskej rady pre inováciu (EIC). Tá už funguje v pilotnej fáze a bude jednotným kontaktným miestom, vďaka ktorému sa radikálne a prelomové inovácie dostanú zo skúšobných podmienok na trh. Zároveň sa pomôže začínajúcim a malým a stredným podnikom rozširovať ich nápady. EIC bude poskytovať priamu podporu inovátorom prostredníctvom dvoch hlavných nástrojov financovania, jedného na počiatočné etapy a druhého na vývoj a uvádzanie na trh. Bude dopĺňať činnosť Európskeho inovačného a technologického inštitútu.

Rozpočtové aspekty programu Horizont Európa závisia od celkovej dohody o nasledujúcom dlhodobom rozpočte EÚ, ktorého návrh EK predložila v máji 2018. Exekutíva EÚ pre program vedy a výskumu navrhla vyčleniť sumu 100 miliárd eur.

Komisia upozornila, že hoci Európa má len sedem percent svetovej populácie, realizuje sa tu 20 % investícií do výskumu a vývoja a uverejňuje sa jedna tretina všetkých špičkových vedeckých publikácií. EÚ navyše zastáva vedúce postavenie v priemyselných odvetviach, ako je farmaceutický a chemický priemysel, strojárstvo či móda.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)