Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Investície do hotelov by mohli dosiahnuť 800 mil. eur do konca roka

Ilustračná snímka. Foto: Best Hotel Properties

V hotelovom odvetví začínajú prevládať investori z radov inštitúcií a subjektov registrovaných na burzách, na ktoré pripadá 74 % celkového objemu transakcií za rok 2017.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Objem investícií do hotelových nehnuteľností by v strednej a východnej Európe mohol do konca roka 2018 dosiahnuť 800 miliónov eur. Oproti minulému roku je to mierny pokles. Hlavným dôvod je, že záujem investorov o hotely v hlavných mestách nemožno uspokojiť kvôli nedostatku prémiových nehnuteľností na trhu. Vyplýva to zo spoločnej správy spoločností Cushman & Wakefield a CMS, ktorá mapuje investície do týchto nehnuteľností a investičné trendy.

V hotelovom odvetví začínajú prevládať investori z radov inštitúcií a subjektov registrovaných na burzách, na ktoré pripadá 74 % celkového objemu transakcií za rok 2017 a 54 % za prvé tri štvrťroky roka 2018. Zmeny vo zvyklostiach spotrebiteľov a vývoj hotelových konceptov v posledných rokoch vedú k stieraniu niektorých rozdielov medzi tradičnými kategóriami hotelov.

Napriek miernemu poklesu objemu investícií v roku 2018 hotelové odvetvie v posledných piatich rokoch zaznamenalo rast a rok 2019 by mal byť opäť silný. "Stále je tu veľký objem kapitálu, pre ktorý hľadajú investori rozumné zhodnotenie, a hotely v regióne strednej a východnej Európy ponúkajú vyššie výnosy ako v iných oblastiach Európy či dokonca v iných kategóriách nehnuteľností," uviedol vedúci oddelenia hotelov a voľného času v spoločnosti CMS Lukáš Hejduk.

Za prvé tri štvrťroky roku 2018 sa uskutočnili transakcie v objeme viac ako 400 miliónov eur a v poslednom štvrťroku by táto suma mala byť podobná. V porovnaní s rokom 2017, keď celkový objem presiahol 900 miliónov eur, ide síce o pokles, zároveň je to však výrazne viac ako v rokoch 2015 a 2016, uzatvára správa.