Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Mario Hoffmann sa rozhodol ukončiť svoj projekt v Karibiku

S miestnou vládou sa po niekoľko rokov trvajúcich súdnych konaniach dohodli na mimosúdnom vyrovnaní.

Bratislava 22. júla (TASR) - Slovenský podnikateľ Mario Hoffmann sa rozhodol ukončiť všetky aktivity týkajúce sa svojho developerského projektu na ostrovoch Turks a Caicos v Karibiku. S miestnou vládou sa po niekoľko rokov trvajúcich súdnych konaniach dohodli na mimosúdnom vyrovnaní.

"Ako najvhodnejší a najsprávnejší spôsob sme presadzovali mimosúdne vyrovnanie, a nie pokračovanie v sporoch týkajúcich sa Salt Cay. Som rád, že spory sú už za nami," komentoval svoje rozhodnutie Hoffmann. "Sme presvedčení, že projekt bol pre ostrov Salt Cay aj jeho obyvateľov dobrým projektom a mali sme plnú podporu obyvateľstva," dodal.

Podmienky mimosúdneho vyrovnania sú dôverné, zúčastnené strany však po vzájomnej dohode časť z nich zverejnili. Hoffmann a developerské spoločnosti previedli všetky prenajaté alebo vlastnené pozemky s rozlohou viac ako 600 hektárov na ostrove Salt Cay na vládu Turks and Caicos Islands. Hoffmann sa vzdal tamojšieho občianstva, uzavretím vyrovnania však on ani developerské spoločnosti neuznali žiadne previnenie, občianskoprávnu ani trestnoprávnu zodpovednosť. "Vždy sme trvali na svojej nevine vzhľadom na všetky obvinenia z údajného protiprávneho konania," zdôraznil slovenský podnikateľ.

Na ostrove Salt Cay mal vzniknúť luxusný rezort s apartmánmi a rezidenciami. Súčasťou projektu malo byť golfové ihrisko, reštaurácie a športové centrá. Celková investícia mala dosiahnuť hodnotu 600 miliónov dolárov (492 miliónov eur). Celý projekt podľa Hoffmanna vznikol preto, že bol na ostrovoch vítaný. "V budúcnosti sa chcem radšej venovať projektom, ktoré môžem rozvíjať a tých je našťastie dosť,"avizoval.

K situácii sa vyjadril aj miestny generálny prokurátor Huw Shepheard. "Teší nás, že sa všetky spory urovnali. Výsledkom je, že situácia na Salt Cay sa zabezpečila prevodom dotknutých pozemkov na vládu Turks and Caicos Islands. Vláda sa zaväzuje viesť rozsiahle konzultácie v súvislosti s budúcnosťou Salt Cay," konštatoval.