Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Apple a Qualcomm vyriešili spor a dohodli sa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dohoda s Apple môže pomôcť Qualcommu získať poprednú pozíciu, ktorú kedysi mal, keď dominoval pri prechode na mobilné siete štvrtej generácie (4G) a prudko zvýšil tržby.

New York 17. apríla (TASR) - Trhová hodnota amerického výrobcu čipov Qualcomm prudko vzrástla. Dôvodom je vyriešenie sporu s Apple, čo zaručuje firme líderské postavenie v oblasti čipov na smartfóny, ktoré budú vybavené 5G konektivitou, a môže vydláždiť cestu na podobné urovnanie sporu s čínskym koncernom Huawei Technologies.

Trhová hodnota Qualcommu od oznámenia dohody s Apple v utorok (16. 4.) večer stúpla o 30 miliárd USD (26,55 miliardy eur). Akcia firmy v utorok vyskočila o 23 %, v stredu posilnila až o 17 % a dostala sa najvyššie takmer za dve desaťročia.

Dohoda s Apple môže pomôcť Qualcommu získať poprednú pozíciu, ktorú kedysi mal, keď dominoval pri prechode na mobilné siete štvrtej generácie (4G) a prudko zvýšil tržby.

"V USA je to v súvislosti s 5G svet Qualcommu a všetci ostatní len platia nájom," uviedol analytik spoločnosti Wedbush Securities Dan Ives. Dodal, že dohoda, ktorá je pre Qualcomm veľmi dôležitá, je takisto rozumná z pohľadu Apple, ktorý sa teraz môže sústrediť na smartfóny s konektivitou 5G.

Apple rovnako ako Huawei dlhší čas viedli právne spory s Qualcommom týkajúce sa patentov. Apple sa v rámci dohody zaviazal zaplatiť licenčné poplatky Qualcommu, ich výška však nebola zverejnená. Súčasťou dohody je tiež 6-ročná licencia na technológie Qualcommu. Po prekvapivom urovnaní sporov s Apple experti očakávajú, že Qualcomm sa teraz dohodne aj s čínskym koncernom Huawei.

(1 EUR = 1,1301 USD)