Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko.Digital má výhrady voči koncepcii nákupu počítačov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide najmä o prílohu o delení zákazok na menšie časti a prílohu o licenčných podmienkach k softvéru, ktorý si štát od dodávateľov objednáva.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Pracovná skupina zložená zo zástupcov ministerstiev, štátnych úradov, dodávateľských firiem z IT Asociácie Slovenska (ITAS) či odbornej verejnosti má vo štvrtok (15. 11.) hlasovať o novej Koncepcii nákupu IKT. Ide o dokument pod hlavičkou Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), ktorý ak následne prijme Rada vlády pre digitalizáciu verejnej správy, bude na najbližšie roky zásadne ovplyvňovať, akým spôsobom bude štát nakupovať IT služby v hodnote približne 500 miliónov eur ročne.

Ako povedal v pondelok na stretnutí s novinármi výkonný riaditeľ Slovensko.Digital Ján Hargaš, zo strategického dokumentu vypadli po námietkach asociácie ITAS časti, ktoré dávali štátu väčšiu moc nad veľkými IT dodávateľmi. Ide najmä o prílohu o delení zákazok na menšie časti a prílohu o licenčných podmienkach k softvéru, ktorý si štát od dodávateľov objednáva.

Podľa Hargaša pri delení zákazok na menšie časti by štát mal väčšiu moc pri rozdeľovaní svojich financií, vymanil by sa spod kontroly veľkých dodávateľov a zároveň by viacero menších firiem dostalo šancu zúčastniť sa verejného obstarávania. Tým by sa mohla znížiť cena zákazky a zvýšila by sa konkurencia.

Tvrdenia Slovensko.Digital týkajúce sa Koncepcie nákupu IKT navodzuje dojem, akoby jediným obhajcom verejného záujmu v téme obstarávania informačných technológií bolo práve len toto občianske združenie. Fakt, že Slovensko.Digital sa teraz stavia proti súčasnému zneniu koncepcie v skutočnosti ukazuje, ako vážne to predstavitelia Slovensko.Digital myslia so zlepšením verejných obstarávaní štátnych IT systémov. Píše sa v reakcii ITAS na pondelňajšie mediálne výstupy Slovensko.Digital, ktoré poskytli TASR.

"Je síce pravdou, že návrhy Slovensko.Digital mala pracovná skupina na úrade podpredsedu vlády na stole už od leta, ale zároveň je treba podotknúť, že predstavitelia občianskeho združenia trvali na tom, aby boli ich zmeny prijaté bez dôkladnej odbornej diskusie. Som presvedčený, že témy, ktoré Slovensko.Digital otvára, sú legitímne, ale na to, aby ich návrhy boli použiteľné v praxi, vyžadujú detailnú odbornú diskusiu a intenzívnu niekoľkomesačnú prípravu," zdôrazňuje v reakcii prezident ITAS Emil Fitoš.

Podľa neho takto formulované vyhlásenie má nesporne silný mediálny potenciál, priláka pozornosť médií i verejnosti a opäť sa pokúsi rozdeliť IT oblasť na „dobrých a zlých“. V ITAS však podľa neho vnímajú tento problém z úplne inej perspektívy a podľa nich ide predovšetkým o súboj profesionálneho prístupu, ktorý sa snaží nachádzať reálne riešenia nastolených tém s povrchným prístupom zameraným na získavanie mediálnej pozornosti.

ITAS nemá problém s odporúčaniami, ktoré hovoria o potrebe komoditného delenia zákaziek, resp. projektov na hardvérové a softvérové licencie, softvérové dielo a služby. Za problémovú však považuje ambíciu na delenie softvérových diel na menšie celky. ITAS nevidí problém s podporou návrhu, aby sa pri realizácii unikátnych softvérových diel využívali EUPL licencie, ak sú pre dané dielo dostupné. Rovnako nevidí prekážky v tom, aby bolo pre špecifické časti vyvíjaných diel, u ktorých je pravdepodobnosť opakovaného využitia v nezmenenej podobe, požadované ich dodanie pod EUPL licenciou. "Problém je s návrhom Slovensko.Digital, aby sa definovala povinnosť každé dielo dodávať ako celok pod EUPL licenciou. Nie je pravdou, že podobné postupy sú v EÚ bežné. Sme presvedčení, že povyšovanie odporúčaní na povinnosť je zradné," zdôrazňuje sa v reakcii.