Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jaguar Land Rover predal vlani rekordných 621.109 vozidiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Spoločnosť, ktorá je od roku 2008 súčasťou indického koncernu Tata Motors, informovala, že najväčšou mierou sa pod minuloročné výsledky podpísal čínsky trh.

Londýn 9. januára (TASR) - Britská automobilka Jaguar Land Rover zvýšila minulý rok predaj vozidiel o 7 % na rekordných 621.109. Najväčší výrobca áut v ostrovnej krajine však upozornil, že očakáva na domácom trhu náročné obdobie. Dôvodom je oslabenie spotrebiteľskej dôvery a plánované zvýšenie dane z vozidiel s naftovým motorom.

Predaj áut značky Jaguar vzrástol približne o pätinu, najmä vďaka úspechu prvého SUV tejto značky F-Pace. V každej päťke predaných jaguarov v roku 2017 boli dve vozidlá F-Pace. Firma si teraz veľa sľubuje aj od menšieho SUV E-Pace.

Vzrástol aj predaj áut väčšej značky Land Rover, aj keď v menšom rozsahu. Rast dosiahol približne 2 %.

Spoločnosť, ktorá je od roku 2008 súčasťou indického koncernu Tata Motors, informovala, že najväčšou mierou sa pod minuloročné výsledky podpísal čínsky trh. Firme sa okrem toho darilo aj v USA. Obidva trhy tak vykompenzovali horšie podmienky pre Jaguar Land Rover v Británii a ostatných krajinách Európy, kde dopyt stagnoval.

V Číne, ktorá je podobne ako v prípade iných automobiliek pre Jaguar Land Rover najväčším trhom, predala spoločnosť 146.400 vozidiel. Oproti roku 2016 to znamená rast o 23 %. V USA sa predaj zvýšil o 9 % na 128.100 áut.

Firma však upozornila, že na domácom trhu ju čaká zložité obdobie. Ako uviedla, jej situáciu v Británii bude do veľkej miery ovplyvňovať v dôsledku brexitu slabnúca spotrebiteľská dôvera a plán vlády zvýšiť od apríla daň na nové autá s naftovým motorom. V tejto súvislosti varovala, že daň ohrozuje investície do nových technológií.