Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Japonské automobilky ostro kritizovali Trumpove clá na autá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sme zdesení, keď počujeme správu, ktorá nám naznačuje, že naše dlhoročné príspevky vo forme investícií a zamestnanosti nie sú v USA vítané, uviedol Toyoda - šéf zväzu japonských výrobcov áut.

Washington 21. mája (TASR) - Japonské automobilky, na čele s prezidentom koncernu Toyota Motor Akiom Toyodom, ostro kritizovali amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý minulý týždeň označil dovoz áut za ohrozenie národnej bezpečnosti.

"Sme zdesení, keď počujeme správu, ktorá nám naznačuje, že naše dlhoročné príspevky vo forme investícií a zamestnanosti nie sú v USA vítané," uviedol Toyoda, ktorý je šéfom zväzu japonských výrobcov áut Japanese Automobile Manufacturers Association (JAMA). Toyoda povedal, že Trump ho "hlboko sklamal" a že obchodné reštrikcie "budú vážnou ranou pre automobilový priemysel a ekonomiku v USA".

Podľa nových údajov JAMA firmy, ktoré združuje, spoločne investovali v USA do výroby počas uplynulých desaťročí okolo 51 miliárd USD (45,69 miliardy eur). Zväz takisto odhaduje, že jeho členovia vytvorili takmer 94.000 pracovných miest priamo vo svojich závodoch v USA a viac ako 1,6 milióna pracovných miest nepriamo.

Tieto čísla podľa Toyodu hovoria jasnou rečou. Dodal, že dovezené autá ani autosúčiastky rovnako ako americké operácie japonských automobiliek v žiadnom prípade neohrozujú národnú bezpečnosť USA.

Firmy združené v JAMA vrátane spoločností Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru a Toyota prevádzkujú v USA 24 výrobných závodov, 45 výskumných a vývojových centier a 39 distribučných centier.

Zamestnanosť v závodoch japonských výrobcov v USA od roku 2011 do roku 2018 stúpla o 29 %, pričom zamestnanosť v celom výrobnom sektore v USA v tomto období vzrástla len o 8 %. Japonskí výrobcovia podľa údajov JAMA v súčasnosti produkujú viac ako tretinu vozidiel vyrobených v USA. V roku 2018 výrobcovia združení v JAMA vyprodukovali 3,7 milióna vozidiel a 4,4 milióna motorov. Vyše 420.000 osobných a nákladných áut, ktoré vyrobili japonské spoločnosti, sa vlani vyviezlo z USA. Japonské značky podľa JAMA od roku 1982 v USA vyrobili viac ako 84 miliónov vozidiel.

(1 EUR = 1,1161 USD)