Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Japonsko musí znovu spustiť dva jadrové reaktory, tvrdí premiér

Japonci dnes protestovali proti zámeru vlády opäť spustiť jadrové elektrárne v krajine. Foto: TASR/AP

Premiér Noda zdôraznil, že vláda podnikla dôsledné opatrenia na zaistenie bezpečnosti oboch reaktorov nachádzajúcich sa v jadrovej elektrárni Ohi na západe krajiny.

Tokio 8. júna (TASR) - Japonsko musí opätovne spustiť dva z 50 odstavených atómových reaktorov. Podľa japonského premiéra Jošihika Nodu je tento krok nevyhnutný na zaistenie chodu japonskej ekonomiky.

Premiér Noda to dnes oznámil na tlačovej konferencii, ktorú v priamom prenose vysielala japonská televízia. Zdôraznil pritom, že jeho vláda podnikla dôsledné opatrenia na zaistenie bezpečnosti oboch reaktorov nachádzajúcich sa v jadrovej elektrárni Ohi na západe krajiny.

Jadrová energetika pokrývala takmer 30 percent japonskej spotreby elektrickej energie pred minuloročným zemetrasením a cunami, ktoré poškodili elektráreň Fukušima-I a spôsobili najväčšiu jadrovú haváriu na svete za ostatných 25 rokov. Všetkých 50 japonských reaktorov následne odstavili, aby na nich vykonali prísne bezpečnostné kontroly.

Nodova vláda sa v súčasnosti intenzívne snaží získať podporu verejnosti pre opätovné spustenie bezpečných reaktorov s cieľom zamedziť problémom s dodávkami energie počas kritických letných mesiacov.