Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Richter: Tripartita v roku 2018 mala vždy snahu nájsť riešenia

Na archívnej snímke Ján Richter. Foto: TASR František Iván

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga rovnako ocenil prácu tripartity.

Bratislava 17. decembra (TASR)- Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ocenil partnerov v Hospodárskej a sociálnej rade (HSR) SR za dobrý sociálny dialóg v roku 2018. Povedal to v pondelok po rokovaní ako predseda tripartity s tým, že vždy bola snaha hľadať riešenia.

„Napriek tomu, že to nebol ľahký a jednoduchý rok, vedeli sme sa dohodnúť na mnohých veciach a riešeniach,“ pokračoval Richter s presvedčením, že aj rok 2019 bude v rokovaniach pozitívny. O pondelkovom programe povedal, že našli zhodu okrem návrhu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch z dielne rezortu školstva. Návrh zákona nepodporili Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR a Združenie miest a obcí Slovenska, ostatní sociálni partneri ho podporili, informoval. Rokovania o ňom budú pokračovať.

"V tomto roku sme prerokovali a parlament prijal zákony, ktoré zlepšia odmeňovanie zamestnancov, pracujúcich najmä vo verejnom záujme, čo však vytvára tlak na mzdy aj v súkromnom sektore," zhodnotila viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. K správe o stave implementácie výskumu Vzdelanie a zručnosti on-line, ktorou sa v pondelok zaoberala HSR SR uviedla, že dokument definuje on-line zručnosti dospelých. „Zo správy vyplýva, že až 33% pracovných miest na Slovensku je ohrozených automatizáciou alebo digitalizáciou,“ pripomenula viceprezidentka odborov.

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga rovnako ocenil prácu tripartity. Vyslovil názor, že v roku 2019 bude minimum, ak nie žiadne zmeny legislatívy, ktoré neprejdú tripartitou, ale budú priamo predložené v parlamente. K Akčnému plánu pre životné prostredie a zdravie obyvateľov SR uviedol, že takéto plány treba koordinovať s iniciatívami, ktoré sa zaoberajú zmenou klímy či znižovaním emisií skleníkových plynov. K návrhu nariadenia vlády o výške odvodu z dodanej elektriny koncovým odberateľom elektriny a o spôsobe jeho výberu pre Národný jadrový fond prezident RÚZ poznamenal, že ide o odvod zo strany zamestnávateľov. „Veríme, že rezorty hospodárstva aj životného prostredia budú intenzívne vnímať citlivú líniu zaťaženia občanov a zamestnávateľov aj v ďalších rokoch,“ povedal.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka na jednej strane za pozitívny považuje konštruktívny dialóg v tripartite, na druhej strane poukázal na to, že v roku 2018 bolo viac materiálov, s ktorými asociácia nesúhlasila. Podnikateľské prostredie sa spolu so zvýšenými nákladmi na podnikanie, napriek dobrej hospodárskej situácii, zhoršilo, uviedol Machunka.

Na budúci rok sa do stredných odborných škôl vrátia normatívy, ktoré im boli vzaté, pretože nerobili praktickú výuku, čo však podporí ich zapojenie sa do duálneho vzdelávania, informoval prezident Asociácie priemyselných zväzov Alexej Beljajev.