Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

K. Galek: Kompenzačný príspevok by mali dostávať iní ťažko pracujúci

Karol Galek, archívna snímka. Foto: sas.sk

Poslanec opozičnej SaS to uvideol v rámci rozpravy k novele zákona o kompenzačnom príspevku pre baníkov z dielne poslancov Smeru-SD.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Poslanca opozičnej SaS Karola Galeka zaujíma, či štát pomôže aj iným zamestnancom ako baníkom, ktorí vykonávali ťažké povolanie a môže ich zasiahnuť prepúšťanie. Tiež sa obáva vytvárania lacnej pracovnej sily v regióne hornej Nitry. Uviedol to v rámci rozpravy k novele zákona o kompenzačnom príspevku pre baníkov z dielne poslancov Smeru-SD. Jeden z predkladateľov Jaroslav Baška (Smer-SD) je však presvedčený, že tento zákon spolu s projektom rekvalifikácií prispeje k tomu, že z hornej Nitry sa nestane hladová dolina.

"Toto povolanie si vybrali baníci sami. V ďalšom kroku by som očakával, pokiaľ je vláda sociálna, že za ťažké pracovné podmienky sa následne ocenia aj drevorubači, cestári či oceliari, alebo iné povolania, v ktorých sa môže v budúcnosti týkať prepúšťanie," pýtal sa koaličných poslancov Galek. Zároveň by očakával, že bane si budú vytvárať rezervy na odškodnenie svojich baníkov, ktorých prepustia.

"Hornonitrianske bane Prievidza majú úľavu z platenia poplatkov za vydobytý nerast. Štát prichádza o nemalé peniaze v rámci envirofondu. Hornonitrianske bane majú určité pohľadávky, z týchto peňazí dokážu poskytovať peniaze ďalej," tvrdí Galek.

Región hornej Nitry čaká transformácia, mali by tam vznikať nové pracovné miesta, baníci budú mať možnosť absolvovať rekvalifikačné programy. "Do transformácie regiónu ideme naliať veľmi veľa eur a bude veľmi veľa opatrení. Zaráža ma, že či tento kompenzačný príspevok bude vyplácaný aj tým, ktorí si nájdu iné zamestnanie, to znamená, či to bude mať formu výsluhového dôchodku. Moja obava smeruje k tomu, že takýto kompenzačný príspevok bude slúžiť iba na vytváranie lacnej pracovnej sily na hornej Nitre a je tam odôvodnené podozrenie, že toto bude slúžiť aj práve Hornonitrianskym baniam Prievidza," myslí si Galek.

Baška odmieta, že týmto zákonom ide o "nejakú predvolebnú korupciu". "Je najvyšší čas tento zákon pripraviť. Som rád, že riešime sociálne otázky, ktoré sa dotýkajú banikov a ich rodín na hornej Nitre," podotkol Baška. Vysvetlil, že bane majú povinnosť si vytvárať rezervu na uzatváranie baní. "Majú niekoľko miliónov v tomto rezervnom fonde, budú použité jednak na odstupné pre 'nebaníkov', ktorí budú odchádzať neskôr z dôvodu útlmu ťažby uhlia a z toho ešte musia aj zatvárať bane po technickej stránke. Na to bude musieť prispieť aj Európska komisia, na kofinancovanie zatvárania týchto baní aj štát," vysvetlil Baška.

Podľa neho kompenzačný príspevok má slúžiť na to, aby pomohol baníkom, lebo stratili prácu a odrobili určité obdobie v bani. "Kompenzačný príspevok má slúžiť na to, že baník prišiel o prácu z dôvodu útlmu baníctva. A budem veľmi rád, keď si oni nájdu prácu," skonštatoval Baška s tým, že najnižší príspevok pre baníka je 200 eur mesačne. "On je nútený si hľadať prácu, rekvalifikovať sa. V projekte rekvalifikácií sa rieši štátna pomoc, akým spôsobom to bude. Budem veľmi rád, ak si popritom budú hľadať prácu," podotkol Baška.

Tiež ocenil, že návrh podporujú aj niektorí opoziční poslanci. "Ja si myslím, že keď tento zákon prejde, spravíme národný projekt rekvalifikácií a vytvoria sa nové miesta, nemusíme sa báť, že z hornej Ntry bude hladová dolina," dodal Baška.