Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kažimír je za zníženie dane pre PO, do zákona to však písať nechce

Foto: TASR

Minister financií Peter Kažimír avizuje, že ak to umožní vývoj, bude jeden z prvých tlačiť na postupné vrátenie dane z príjmov pre právnické osoby na súčasnú úroveň.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) chce tlačiť na zníženie dane pre právnické osoby, ak to umožní ekonomická situácia.

Tento zámer však nechce zapracovať do zákona, v ktorom aktuálne navrhuje jej zvýšenie.

"Takýmto krokom by ste vyvolávali špekulácie ohľadom výplaty dividend, daňových povinností. Malo by to opačný vplyv," vysvetlil pre médiá. Podotkol, že ak to umožní vývoj, bude jeden z prvých tlačiť na postupné vrátenie dane z príjmov pre právnické osoby na súčasnú úroveň.

Legislatívne upravenie znižovania nepovažuje za dobrý krok. "Hovorím to s plnou zodpovednosťou, nehráme nejaké predvolebné hry. Určite nepripustím to, aby niekto dal do zákona návrh, že v roku 2016 sa znížia dane. Lebo vtedy bude volebný rok," dodal s tým, že takýto krok pripravila predchádzajúca vláda, ktorá chcela znížiť DPH v roku 2016.

Poskytnutie daňových úľav chce vláda posunúť na rok 2014 a neskôr

Minister financií Peter Kažimír
Foto: TASR
Poskytovanie investičných stimulov pre súkromné firmy od štátu v podobe daňových úľav by chcelo ministerstvo financií presúvať hlavne na rok 2014 a neskoršie obdobie. Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) to uviedol po dnešnom rokovaní vlády, na ktorom sa opäť nepreberali návrhy ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) o poskytovaní investičných stimulov.

Kľúčový je totiž podľa Kažimíra rok 2013. "Bojujeme s výpadkom príjmov aj z hľadiska krytia niektorých výdavkov, a preto sa úplne prirodzene usilujem vyrokovať s konkrétnymi záujemcami o stimuly, aby posúvali svoje potreby do ďalších rokov," opísal Kažimír.

Podľa Malatinského by sa mohli body o poskytovaní investičných stimulov dostať na rokovanie vlády na budúci týždeň. "Som si rovnako vedomý rozpočtu a predpokladaných príjmov do štátneho rozpočtu," skonštatoval Malatinský. Preto by sa podľa jeho slov mohli stimuly v niektorých prípadoch javiť ako výpadky. Chcel by ich tak v roku 2013 minimalizovať. S niektorými firmami preto ešte naďalej prebiehajú rokovania o poskytnutí daňových úľav.