Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Zo SR je stabilný partner, pomohli i medzinárodné organizácie

Na snímke podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír. Foto: TASR - Michal Svítok

Najväčšou výzvou pre Slovensko je podľa neho dosiahnuť 80 percent ekonomickej výkonnosti priemeru EÚ v roku 2020.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Medzinárodné organizácie výrazne pomohli Slovensku prepracovať sa na pozíciu stabilného a spoľahlivého partnera. Na seminári s názvom Ako medzinárodné organizácie hodnotia Slovensko to v piatok povedal minister financií SR Peter Kažimír.

"Slovensko a Slováci sú schopní vyvážať svoje osvedčené postupy do ďalších krajín a sú najlepším príkladom toho, že aj zo škaredého káčatka sa môže stať krajina, ktorá je v niektorých oblastiach naozaj premiantská," povedal Kažimír.

"Medzinárodný menový fond nám od prvých chvíľ našej samostatnosti poskytol obrovskú záruku smerovania k svetlým zajtrajškom," povedal Kažimír. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) podľa jeho slov poskytuje veľký priestor na výmenu názorov a výrazne sa zaslúžila o potieranie daňových únikov na globálnej úrovni po kríze v roku 2009.  

Ďalej vyzdvihol čestný biznis model Slovenska a poctivý prístup v oblasti priemyselnej produkcie. Najväčšou výzvou pre Slovensko je podľa neho dosiahnuť 80 percent ekonomickej výkonnosti priemeru EÚ v roku 2020.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko vo svojom úvodnom príhovore pripomenul, že podujatie má za cieľ priblížiť pohľad medzinárodných organizácii na Slovensko a poskytnúť tým spätnú väzbu z inej perspektívy.

Seminár organizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a jeho súčasťou bola panelová diskusia za účasti zástupcov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Medzinárodného menového fondu (MMF).