Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kažimír:Predložený návrh zákona o poisťovníctve je férový voči všetkým

Na archívnej snímke Peter Kažimír. Foto: TASR Marko Erd

Novela zákona by mala podľa rezortu financií upraviť odmeňovanie finančných sprostredkovateľov či zvýšiť informovanosť klientov.

Bratislava 16. mája (TASR) - Príprava novely zákona o poisťovníctve z dielne rezortu financií trvala podľa šéfa rezortu Petra Kažimíra (Smer-SD) vyše roka. Poisťovne, banky a tiež sprostredkovatelia tak mali podľa jeho slov možnosť oboznámiť sa s každou časťou návrhu zákona.

"Predložený návrh zákona bol s trhom konzultovaný naozaj nadštandardným spôsobom," zdôraznil Kažimír v rozprave k tejto novele v úvode piateho rokovacieho dňa 31. schôdze Národnej rady (NR) SR. Ministerstvo vytvorilo podľa jeho slov na tento účel pracovnú skupinu a s trhom boli odkomunikované dve znenia návrhu zákona.

Podľa Kažimíra sa však nevedeli dohodnúť všetci účastníci trhu, teda banky, poisťovne a sprostredkovatelia na kompromisnom riešení. Ministerstvo preto predložilo návrh, ktorý šéf rezortu považuje za férový voči všetkým.

"Našou snahou nie je likvidovať sprostredkovateľský biznis, ale chceme dosiahnuť profesionalizáciu sprostredkovania a vyššiu mieru transparentnosti," opísal Kažimír.

Novela zákona by mala podľa rezortu financií upraviť odmeňovanie finančných sprostredkovateľov či zvýšiť informovanosť klientov. Ministerstvo chce právnou normou zvýšiť transparentnosť a prehľadnosť nákladov pri distribúcii finančných produktov a regulovať odmeny finančných sprostredkovateľov.

Klienti bánk a poisťovní by tak po novom mali byť podrobne informovaní o tom, komu, koľko a za čo platia. Rezort financií odôvodňuje zmeny tým, že v praxi chýba regulácia vyplácania odmien za sprostredkovanie finančných produktov.

Po prerokovaní tohto bodu programu budú poslanci NR SR diskutovať o ďalších doteraz neprerokovaných bodoch.