Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

KAŽIMÍR: Rozhodnutie medzinárodnej arbitráže o Unione je neprijateľné

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho tribunálu o tom, že Slovensko musí zaplatiť holandskému vlastníkovi zdravotnej poisťovne Union kompenzáciu 22 miliónov eur, je neprijateľné. Vyhlásil to dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu.

"My sa naďalej budeme brániť a dotiahneme to až pred Európsky súdny dvor. Podľa nás sa tento spor vôbec nemá rozhodovať na arbitrážach," uviedol šéf rezortu financií.

Pripomenul predchádzajúce rozhodnutie arbitrážneho súdu, ktorý sa zaoberal žalobou vlastníka zdravotnej poisťovne Dôvera. Spor bol vtedy zastavený ešte v jurisdikčnej fáze, pretože súd rozhodol, že takéto rozhodnutie nepatrí do jeho kompetencie. Jurisdikciu súdu Slovensko spochybnilo aj v spore ohľadne Unionu a toto odvolanie podľa ministra financií stále trvá. "Takže nie sme z tohto pohľadu pripravení platiť zajtra, o mesiac alebo hneď budúci rok," zdôraznil Kažimír.

Ministerstvo financií dostalo rozsudok vo veci iba v piatok (7.12.) popoludní. Keďže má viac ako sto strán, plánuje sa ním rezort ešte zaoberať a analyzovať ho. Opozičný poslanec Ivan Švejna (Most-Híd) predpokladá, že vláda sa bude snažiť voči tomuto rozhodnutiu nejakým spôsobom odvolať. "Keby to akceptovala, tak by si vlastne priznala chybu, takže predpokladám, že ten spor ešte bude z hľadiska času dlhý," podotkol v diskusnej relácií.

Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Slovensko by tiež malo uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou v celkovej sume tri milióny eur. Podľa Unionu tribunál konštatoval, že Slovensko v roku 2006 a 2007 porušilo ustanovenia investičnej dohody medzi Holandskom a SR, a to zásadnými zmenami v legislatíve poisťovníctva.

D. LIPŠIC: R. Ficovi odporučil zohnať peniaze na odškodnenie "vlastnou hlavou"



Daniel Lipšic
Foto: TASR/Michal Svítok


Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal peniaze na odškodnenie Union zdravotnej poisťovne "nájsť vlastnou hlavou". Odporučil mu to predseda hnutia Nová väčšina a poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic. Reagoval tým na správu, že Slovenská republika prehrala arbitrážny spor pre zákaz zisku zdravotných poisťovní.

"Premiér Fico dal každej štvorčlennej rodine na Slovensku vianočný darček v podobe zaplatenia 30 eur," vyhlásil Lipšic. Keďže v štátnom rozpočte nie je dosť peňazí, Lipšic vyzval predstaviteľov Smeru, aby škodu 40 miliónov eur zaplatili "z vlastného" alebo aby sa vzdali príspevku zo štátneho rozpočtu pre stranu v budúcom roku, ktorý má byť 24 miliónov eur. "Keď nepôjde ani to, tak pán Fico je známy tým, že vie zohnať peniaze aj vlastnou hlavou. Tak mu odporúčam, aby teraz zohnal 40 miliónov eur vlastnou hlavou a nežiadal občanov, aby to zaplatili za neho," povedal Lipšic.

Fico sa podľa Lipšica pri presadzovaní zákazu zisku zdravotných poisťovní "búchal do pŕs". Odkázal mu, aby sa aj teraz k tejto škode postavil ako chlap. Člen Novej väčšiny Róbert Žitňanský upozornil, že Slovensko prehralo arbitráž s najmenšou poisťovňou na trhu a na súdoch sú pre zákaz zisku zdravotných poisťovní ďalšie žaloby spolu vo výške 820,2 milióna eur. "V týchto žalobách ešte súdy nerozhodli a ak je rozhodnutie arbitráže vo veci Unionu nejakým precedensom, máme sa na čo tešiť," povedal Žitňanský.


PREMIÉR: Verdikt arbitrážneho súdu nie je právoplatný, nikto nejde nič platiť



Robert Fico
Foto: TASR/Tomáš Halász
Rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho tribunálu, podľa ktorého musí Slovensko zaplatiť 25 miliónov eur za to, že poisťovniam zakázalo vyplatiť si zisk, nie je právoplatné a nikto nejde nič platiť. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smer-SD a premiér Robert Fico.

"Vôbec z toho nie sme vzrušení, treba ďalej bojovať. My úplne principiálne odmietame, aby si niekto vyplácal zisk z týchto peňazí. Podľa odhadov zisk zdravotných poisťovní sa mohol pohybovať okolo 80 miliónov eur. Zisk bol zakázaný tri roky, teda 240 miliónov eur sa vrátilo späť do zdravotníctva.," argumentoval Fico. Ani tento výrok tribunálu ho neodradí od úmyslu vytvoriť jedinú štátnu zdravotnú poisťovňu. "Zisk je jedna vec, koľko bude zdravotných poisťovní, druhá," povedal.

Na výzvu Daniela Lipšica, aby sa Smer–SD vzdal svojho príspevku 24 miliónov eur a zaplatil to z vlastných peňazí, nereagoval. "Pán, ktorý si dal svoje meno do názvu strany asi nie celkom chápe slovenskú realitu. Je to neprávoplatné rozhodnutie, nikto nejde nič platiť," zopakoval.

I. ŠTEFANEC:R. Fico by mal prevziať za odškodné pre Union politickú zodpovednosť



Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal prevziať politickú zodpovednosť a povedať, odkiaľ chce vziať peniaze na vyplatenie odškodného pre vlastníka Union zdravotnej poisťovne. Vyhlásil to dnes podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec na margo piatkového (7. 12.) rozhodnutia Medzinárodného arbitrážneho tribunálu, podľa ktorého má Slovensko vyplatiť súkromnej spoločnosti kompenzáciu 25 miliónov eur. Fico dnes uviedol, že toto rozhodnutie nie je právoplatné.

"Je to ďalší dôkaz, že Ficove výčiny zaplatia len slovenskí občania. Na túto skutočnosť sme upozorňovali už za prvej Ficovej vlády a za pravdu nám dal aj Ústavný súd. Bolo len otázkou času, kedy sa spravodlivosť ukáže a bohužiaľ na zlé rozhodnutia doplatia občania Slovenska," komentoval Štefanec. Pokiaľ by sa spomínané odškodné muselo skutočne vyplatiť, poškodilo by to podľa neho aj budúcoročný rozpočet.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sa obáva, že rozhodnutie o spôsobení finančnej škody nemusí byť posledné. Rovnaké riziko podľa neho predstavuje aj plánované vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne. "Výhra súkromnej poisťovne nad Slovenskom v arbitráži o zákaze zisku dokazuje, že aj plánované vyvlastnenie poisťovní nakoniec draho zaplatia občania," poznamenal.

Návrh ako obmedziť zisk zdravotných poisťovní v novembri predstavilo aj opozičné hnutie OĽaNO. Toto riešenie by však podľa lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča nebolo napadnuteľné, keďže by išlo o novelu ústavného zákona. Právnu úpravu napriek tomu matovičovci zatiaľ do parlamentu nepredložili, keďže jej schválenie by si vyžadovalo aj podporu vládnej strany.

Výsledok arbitráže v spore s vlastníkmi Unionu sa podľa Matoviča dal očakávať. "Fico sa chcel zapáčiť voličom a buchnúť po stole, že môže urobiť čokoľvek. Ale to, čo on urobil a spôsob, akým to urobil, to si nedovolí ani Hugo Chávez," komentoval. Rovnako ako exminister vnútra Daniel Lipšic (NOVA) si aj on myslí, že prípadné vyplatenie kompenzácie by malo ísť z príspevku, ktorý zo štátneho rozpočtu dostane Smer-SD.