Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V súčasnosti diskutujeme o stabilizácii dôchodkového systému

Foto: TASR/Martin Baumann

V dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu to vyhlásil minister financií Peter Kažimír.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Možnosť, že by vláda ešte raz zasiahla do druhého piliera, aby z neho získala dodatočné peniaze do rozpočtu, otvorili podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) niektoré médiá, aby provokovali. V súčasnosti je pritom podľa neho témou stabilizácia dôchodkového systému, a to po dohode s opozíciou formou ústavného zákona.

"Začali sme rokovať o ústavnom zákone o penzijnom systéme. Ak sa takýto ústavný zákon prijme, je šanca dať to dohromady do dvoch, troch mesiacov, budú sa takto betónovať parametre penzijného systému," uviedol v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu Kažimír.

Vláda podľa neho nechce v tejto súvislosti hovoriť len o druhom, ale aj o prvom pilieri, ktorý má kľúčový dopad na dlhodobú udržateľnosť slovenských verejných financií. Prípadnú dohodu na ústavnom zákone má teraz v rukách opozícia. "Nie som si úplne istý, či všetky opozičné strany majú náladu na niečo také. Je to v ich rukách, máme šancu všetci spolu zafixovať systém," zdôraznil šéf rezortu financií.

Podpredseda opozičného Mosta-Híd Ivan Švejna potvrdil, že zatiaľ sa uskutočnil jeden neformálny obed, na ktorom sa začala diskusia o ústavnej úprave parametrov slovenského dôchodkového systému. "Nemám problém stretnúť sa a baviť sa o tom. Dopredu som ale povedal aj pánovi ministrovi, že sú kritériá dôchodkového systému, ktoré podporíme bez najmenších problémov a sú také, kde na to máme iné názory," upozornil.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že dôchodkový systém by mal byť čo najstabilnejší a nemal by sa neustále meniť. Jeho udržateľnosť pritom nie je len o percentách odvodov do druhého piliera. "Dôchodkový systém nie je len o druhom pilieri, je aj o valorizácii, o spôsobe priznávania dôchodkov, veku odchodu do dôchodku, anuitách. Je to zložitý problém," podčiarkol Švejna.