Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Kryptomeny majú za sebou ťažký týždeň

Na archívnej snímke z 27. mája 2022 obrazovka vpravo ukazuje klesajúce hodnoty kryptomeny Luna na burze kryptomien v Soule. Foto: TASR/AP

Prudký víkendový výpredaj kryptomien, ktorý viedol k prepadu menších digitálnych tokenov, vyvolal medzi investormi novú vlnu obáv.

New York 11. júna (TASR) - Kryptomeny majú za sebou ťažký týždeň. Americká komisia pre cenné papiere (SEC) tvrdo zasiahla proti odvetviu, čo vyvolalo pokles cien digitálnych mien. Počas víkendu výpredaj zasiahol aj menšie kryptomeny. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a CNBC.

Štyri z 10 najhodnotnejších kryptomien sa počas tohto týždňa oslabili minimálne o 15 %, vyplýva z údajov CoinMarketCap. Výpredaj spustili predovšetkým kroky SEC.

SEC v pondelok (5. 6.) zažalovala najväčšiu kryptomenovú burzu Binance, jej generálneho riaditeľa Zhaa a prevádzkovateľa Binance.US z porušenia federálnych zákonov. SEC potom v utorok (6. 6.) zažalovala ďalšiu významnú platformu pre obchodovanie s digitálnymi menami Coinbase.

Prudký víkendový výpredaj kryptomien, ktorý viedol k prepadu menších digitálnych tokenov, vyvolal medzi investormi novú vlnu obáv. Altcoiny vrátane ADA Cardano sa v sobotu (10. 6.) prepadli až o 25 %, než sa im podarilo vymazať časť strát.

Bitcoin, teda najväčšia a najstaršia kryptomena, sa v nedeľu popoludní SELČ podľa CoinMarketCap obchodoval po 25.773,54 USD (eur). Na porovnanie, ešte pred týždňom sa jeho cena pohybovala okolo 27.200 USD. Cena druhej najväčšej kryptomeny, ether, v priebehu týždňa klesla z vyše 1900 USD na približne 1750 USD.

(1 EUR = 1,078 USD)