Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na 1,1301 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa expertov majú na spoločnú menu negatívny vplyv naďalej menová kríza v Turecku, rovnako ako posilňovanie amerického dolára.

Frankfurt nad Mohanom 15. augusta (TASR) - Spoločná európska meny zostáva pod tlakom a jej kurz klesol na najnižšiu úroveň za vyše 1 rok.

Kurz eura popoludní padol až na 1,1301 USD/EUR, čo bolo najmenej od júna 2017. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu kurz na 1,1321 (v utorok: 1,1406) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8833 (0,8770) eura.

Podľa expertov majú na spoločnú menu negatívny vplyv naďalej menová kríza v Turecku, rovnako ako posilňovanie amerického dolára. Turecká líra sa síce mierne zotavila, ale aj napriek tejto aktuálnej stabilizácii sú jej straty voči dôležitým menám vysoké.

Ekonómovia navyše nepredpokladajú, že kríza sa už skončila. "Zmena trendu na svetových trhoch teraz poskytla líre prestávku na nadýchnutie," uviedol expert Commerzbank Tatha Ghose. "Základný problém, ktorého súčasťou je politický spor, sa ešte len musí vyriešiť."

Dolár podporili robustné údaje z ekonomiky USA. Produktivita sa v 2. kvartáli zvýšila viac, než sa čakalo. Prekvapivo výrazne vzrástli aj maloobchodné tržby v júli. To, že priemyselná produkcia v júli stúpla o niečo menej, než sa prognózovalo, nemalo na tomto pozadí negatívny vplyv na dolár.