Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na 1,1775 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Negatívny vplyv na spoločnú menu má podľa expertov naďalej politický vývoj v Taliansku.

Frankfurt nad Mohanom 22. mája (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny v utorok ráno klesol. Euro sa predávalo po 1,1775 USD, teda pri o niečo nižšom kurze než v pondelok (21. 5.) večer. Negatívny vplyv na spoločnú menu má podľa expertov naďalej politický vývoj v Taliansku.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,1759 (v piatok: 1,1781) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8504 (0,8488) eura.

Rovnako ako počas minulého týždňa spôsobuje tlak na euro tvorba vlády v Taliansku. Počas pondelka dočasne padol kurz spoločnej meny na nové tohtoročné minimum 1,1717 USD/EUR. Negatívny vplyv na euro majú predovšetkým dlhom financované výdavkové plány potenciálnej koalície.

Koaličné euroskeptické strany - populistické Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicová Liga Severu (LN) - v pondelok navrhli prezidentovi Sergiovi Mattarellovi kandidáta na post premiéra. Kedy sa prezident rozhodne, zatiaľ nie je jasné.

Ďalší politický vývoj v Taliansku bude zrejme rozhodujúci pre vývoj na devízovom trhu. V priebehu utorka totiž nie sú na programe žiadne dôležité makroekonomické údaje.