Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura oproti doláru klesol pod 1,13 USD

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Nálada v podnikateľskom sektore v eurozóne sa v marci zhoršila viac, než sa čakalo.

Frankfurt nad Mohanom 22. marca (TASR) - Spoločná európska mena v piatok po slabých makroekonomických údajoch z eurozóny výrazne oslabila. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1281 USD, keď ešte ráno sa jej kurz pohyboval tesne pod hranicou 1,14 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1302 (vo štvrtok: 1,1387) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8848 (0,8782) eura.

Nálada v podnikateľskom sektore v eurozóne sa v marci zhoršila viac, než sa čakalo. Index nákupných manažérov (PMI) firmy Markit pre priemysel padol na 47,6 bodu a dostal sa na najnižšiu úroveň od jari 2013. "Takúto nízku hodnotu môžeme vidieť spravidla len v období recesie," uviedol ekonóm Commerzbank Christoph Weil. Mimoriadne slabý bol vývoj v nemeckom priemysle, na ktorý má negatívny vplyv pokles globálneho dopytu.

Pod tlak sa dostali meny takmer všetkých rozvíjajúcich sa ekonomík. Dôvodom sú silnejúce signály ochladzovania svetovej ekonomiky. Výrazne stratila turecká líra, ktorá voči doláru oslabila o vyše 4 %. Naopak, japonský jen posilnil.