Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ľ. Vážny doladí s premiérom pracovnú nápĺň svojho postu

Ľubomír Vážny Foto: TASR

Ľubomír Vážny obsadí post vicepremiéra pre hospodárstvo a ekonomiku.

Bratislava 22. júla (TASR) – Poslanec za Smer-SD a budúci vicepremiér pre hospodárstvo a ekonomiku Ľubomír Vážny sa už stretol s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a rokoval s ním o kompetenciách svojej budúcej funkcie. "Stretol som sa s ním so záverom, že musíme spoločne v priebehu najbližšieho mesiaca doladiť v súčasnosti dohodnutú rámcovú náplň prislúchajúcu tomuto postu," opísal pre TASR Vážny.

Výsledkom rokovania má byť podľa neho finálny návrh na vytvorenie a obsadenie miesta podpredsedu vlády, ktorý bude predložený na rokovanie vlády. "O návrhu materiálu budeme včas informovať," podotkol Vážny. Ako podpredseda vlády pre ekonomiku a hospodárstvo by sa mal zaoberať najmä veľkými investičnými projektmi, ako je napríklad širokorozchodná trať, PPP projekty i eurofondové stavby.

Zároveň by chcel Vážny vytvoriť na novom poste stratégiu dlhodobého rozvoja Slovenska, ktorá by zadefinovala dlhodobé ciele pre krajinu. Podľa exministra dopravy by sa pritom zmena tejto stratégie dala následne presadiť len ústavnou väčšinou hlasov poslancov v parlamente. "Chcel by som, aby nedochádzalo k zmenám tejto línie pri výmene vlád," odôvodnil Vážny.

Vážny predpokladá, že mu pri výkone funkcie podpredsedu vlády bude pomáhať do 30 ľudí. Nastúpiť na miesto podpredsedu však bude môcť až po úprave kompetenčného zákona. Hoci pred niekoľkými týždňami sa hovorilo aj o riešení, ktoré by si takúto zmenu nevyžadovalo. "Riešenie exituje, ale nie je jednoznačné. Preto bude táto problematika riešená až po účinnosti kompetenčného zákona," dodal Vážny.