Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Bankový sektor malého Luxemburska je obrovský, ale vraj nie nebezpečný

Mario Draghi Foto: TASR/AP

Luxembursko je územím s čulým finančným ruchom.

Brusel 7. apríla (TASR) - Po Cypre sa začína pozornosť bruselských orgánov sústreďovať aj na Luxembursko. AP uvádza, že táto najbohatšia európska krajina (dôchodkom na obyvateľa) by mala zabudnúť na to, že sa nikdy neocitne na listine rizikových krajín eurozóny.

Na kúsku zeme medzi Belgickom, Francúzskom a Nemeckom žije 500.000 ľudí. Luxembursko je územím s čulým finančným ruchom. Niektorí činitelia európskeho finančného dohľadu a politici si začali klásť otázku, či sa luxemburské banky nemôžu stať tikajúcou časovanou bombou eurozóny.

V súvislosti s cyperským finančným chaosom, ktorý zrejme vyvrcholil minulý týždeň, sa začali robiť znepokojujúce porovnávania medzi oboma krajinami, ktorých finančné odvetvie viacnásobné prekračuje hodnotu ich hrubého domáceho produktu (HDP).

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi vo štvrtok (4.4.) na tlačovej konferencii vo Frankfurte nad Mohanom povedal, že súčasné poznatky ukazujú, že krajiny s prebujneným bankovým sektorom sú spravidla oveľa zraniteľnejšie.

Pozornosť, ktorá sa sústredila na Luxembursko, vyvolala obrannú reakciu jeho vlády. Odmietla požiadavku, aby obmedzila rozsah odvetvia, ktoré je zdrojom blahobytu Luxemburčanov, na regulovateľnú úroveň. Tvrdí, že luxemburský bankový sektor je oveľa lepšie zabezpečený, než bol cyperský. Jeho úpadok by však nepostihol len ekonomiku veľkovojvodstva, ale pocítila by ho silno aj eurozóna.

Ročný luxemburský HDP je 44 miliárd eur, ale jeho banky spravujú hodnoty za takmer 900 miliárd eur. Luxembursko je druhým najväčším svetovým sídlom investičných fondov. Usadilo sa ich v ňom do 3800 a spravujú investície v celkovej hodnote 2,5 bilióna eur. Počet bánk v krajine je 141. Z nich je päť luxemburských a ostatné sú zväčša pobočkami zahraničných úverových ústavov.

Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker minulý týždeň povedal, že Cyprus je osobitným prípadom. Iné európske finančné centrá nemajú také problémy ako on.

Medzinárodný menový fond vlani konštatoval, že luxemburské banky sú zdravé a ich kapitálové vybavenie je veľmi dobré. Poukázal na to, že v Luxembursku sú zväčša pobočky zahraničných bánk a ich vplyv na domáce banky zostáva minimálny. Opačná bola situácia na Cypre.

Draghi však vo štvrtok poznamenal, že sa Luxembursko môže poučiť z cyperskej krízy a spravovať krajinu i banky oveľa konzervatívnejšie. Dodal, že treba vidieť, že má zlý podnikateľský model len v prípade, ak sa kríza zhorší.