Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

FIĽO: Chceme zvýšiť produkciu a investovať do papierní v Slavošovciach

Na snímke vstup do areálu papierenského podniku SHP Slavošovce v okrese Rožňava, dňa 24. júna 2017. FOTO TASR - Branislav Caban Foto: TASR/Branislav Caban

História výroby papiera v Slavošovciach sa datuje do roku 1817, keď bol miestny chátrajúci hámor prestavaný na papierenský mlyn.

Slavošovce 24. júna (TASR) – Produkcia závodu Slovak Hygienic Paper (SHP) Slavošovce v okrese Rožňava by sa mala v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zvýšiť zo súčasných 15.000 ton hygienického papiera až k úrovni okolo 20.000 ton. Na dnešných oslavách 200. výročia založenia tohto papierenského podniku to uviedol Milan Fiľo, prezident holdingu Eco-Investment, a. s., do ktorého papierne patria.

Vedenie spoločnosti plánuje v tejto súvislosti v Slavošovciach nové investície. „Je potrebné vybudovať nové logistické centrum za niekoľko miliónov eur. Treba zrýchliť pohyb mašiny, čiže sitovú časť, mlynicu a nátokovú skriňu a treba aj ďalšie nové linky, ktoré budú spracovávať zvyšnú produkciu, ktorú nastavíme,“ konkretizoval Fiľo s tým, že fabrika má do budúcnosti dobrú perspektívu a budú sa snažiť o jej ďalší rozvoj. „Nie je veľa závodov na Slovensku, ktoré sa môžu pochváliť tým, že zotrvali 200 rokov v tom istom segmente,“ zdôraznil.

Na snímke nová linka papierní SHP Slavošovce v okrese Rožňava, do ktorej spoločnosť investovala približne milión eur, dňa 24. júna 2017.
Foto: TASR/Branislav Caban


Podľa slov Richarda Žigmunda, predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa SHP Group, nie sú Slavošovce závodom iba s lokálnou či slovenskou pôsobnosťou. „Sme schopní konkurovať na európskych a dokonca aj mimoeurópskych trhoch tým najlepším v celom odvetví. V poslednom roku sme investovali milión eur do technológií a pripravujeme ďalšie investície, ktoré tento závod nasmerujú do budúcnosti,“ poznamenal.

Napriek aktuálnemu nedostatku pracovnej sily na Slovensku nemá spoločnosť v súčasnosti problém ani s kvalifikovanými pracovníkmi. „Máme 280 trvalých zamestnancov, 20 v brigádnickom pomere a 300 ďalších externých v obslužnom systéme. V budúcnosti budeme potrebovať nové pracovné sily. Kde ich nájsť, to budeme musieť rozmýšľať,“ dodal Fiľo.

História výroby papiera v Slavošovciach sa datuje do roku 1817, keď bol miestny chátrajúci hámor prestavaný na papierenský mlyn. Hlavným výrobným programom papierní sú v súčasnosti biele a farebné dekorové obrúsky. Ich najväčším odberateľom je spoločnosť Ikea, kam SHP Slavošovce dodáva väčšinu svojej produkcie. Celkovo svoje výrobky vyváža do vyše 30 krajín.