Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

M. Vallo: Vyšli sme farmárom v ústrety a farmári vyšli v ústrety mestu

Na archívnej snímke M. Vallo. Foto: TASR Pavel Neubauer

Farmári majú s bratislavským magistrátom dohodu, že budú na 11 miestach, najmä na námestiach. Do Bratislavy by mali prísť v utorok predpoludním na Tyršovo nábrežie v mestskej časti Petržalka.

Bratislava 18. februára (TASR)- Primátor Bratislavy Matúš Vallo rozumie situácii a požiadavkám nespokojných farmárov, ktorí smerujú na strojoch do hlavného mesta z Košíc a Bardejova a v utorok (19. 2.) sa k nim pridajú ďalší zo Žitného ostrova. Cení si, že protest, ktorý v Bratislave tento týždeň pripravujú, nebude protestom s cieľom vyvolať v hlavnom meste dopravný kolaps.

"Farmári si tiež uvedomujú zložitú situáciu v Bratislave a formu svojho protestu jej prispôsobia. Chcú byť viditeľní a nie deštruktívni. Mesto vyšlo farmárom v ústrety a farmári vyšli v ústrety požiadavkám mesta," uviedol na sociálnej sieti primátor. Poukázal pritom aj na spustenie rozsiahlych dopravných obmedzení v Bratislave na križovatke Prievoz a na ulici Mlynské nivy.

Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov uviedol, že namiesto plánovaných vyše 960 príde do Bratislavy 100 strojov. S bratislavským magistrátom majú dohodu, že budú na 11 miestach, najmä na námestiach. Do Bratislavy by mali prísť v utorok predpoludním na Tyršovo nábrežie v mestskej časti Petržalka.

Nespokojní farmári chcú v stredu (20.2.) rokovať napríklad s predstaviteľmi ministerstiev vnútra, pôdohospodárstva či vlády o situácii malých pôdohospodárov, o fungovaní Pôdohospodárskej platobnej agentúry a iných témach. Čas a miesto stretnutia nechávajú podľa Magdoška na druhej strane. V informácii pre médiá iniciatíva uviedla, že žiadajú pozemkové úpravy, stropovanie dotácií na konečného užívateľa podľa návrhu Európskej únie, spustenie protikorupčných opatrení v pôdohospodárstve a lesníctve. Od stretnutia očakávajú vytvorenie dokumentu s návrhom termínov riešenia problémov.

Predstavitelia farmárov sa stretli s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a zástupcami polície v piatok (15. 2.) v Košiciach. Predtým rokovali 6. februára v Bratislave s policajným prezidentom Milanom Lučanským a ďalšími, kde predstavili aj cieľ pripravovaného protestu. Malí a strední farmári prišli na traktoroch do Bratislavy aj v júni 2018.