Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarskí minister: V krajine sa skončilo obdobie lacnej pracovnej sily

Forint, ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Svedčí o tom mohutný rast miezd v poslednom období.

Budapešť 23. augusta (TASR) - V Maďarsku sa skončilo obdobie lacnej pracovnej sily. Svedčí o tom mohutný rast miezd v poslednom období, povedal dnes v Budapešti minister národného hospodárstva Mihály Varga.

V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Magyar Idök šéf rezortu zdôraznil, že iniciatíva ultrapravicovej strany Jobbik na zavedenie mzdovej únie v rámci Európskej únie je iba politickým blufom. Ten, kto podľa jeho slov presadzuje mzdovú úniu, v podstate presadzuje zvyšovanie daní.

"S podobným návrhom prišla ľavicovo-liberálna vláda, ktorá takmer priviedla Maďarsko na kraj priepasti štátneho bankrotu," dodal Varga.

"Uplynulé dva-tri roky preukázali, že nemusíme čakať na bruselské opatrenia v témach, v ktorých môžeme urobiť sami premyslené kroky," zdôraznil s poznámkou, že jednou z najdôležitejších otázok súčasnosti je práve priblíženie miezd k európskym, pričom dobré výsledky maďarskej ekonomiky musia pozitívne pocítiť aj dôchodcovia.

Podľa údajov Ústredného štatistického úradu (KSH) v júni vzrástli medziročne mzdy o 14,4 %. V podnikateľskej sfére dosiahla priemerná hrubá mzda 311.300 forintov (1026 eur) a v rozpočtovej sfére 270.350 forintov.