Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Británii klesli o 0,3 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medziročná inflácia v Spojenom kráľovstve sa síce v októbri prudko spomalila, na úrovni 4,6 % však zostala najvyššia v rámci skupiny najvyspelejších ekonomík G7.

Londýn 17. novembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v októbri klesli pod tlakom vysokých životných nákladov a dosiahli najnižšiu úroveň od februára 2021, keď ekonomiku brzdili prísne protipandemické opatrenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na v piatok zverejnené údaje britského štatistického úradu.

Tržby minulý mesiac klesli o 0,3 % po septembrovom znížení o 1,1 %. Pretrvávajúca vysoká inflácia zasiahla podľa ONS najmä obchody s tovarom pre domácnosť a oblečením. Internetový maloobchod bol jediným hlavným sektorom, ktorý v októbri zaznamenal rast.

Domácnosti naďalej uprednostňujú nevyhnutné výdavky na úkor menej dôležitých nákupov v čase, keď klesajúce teploty zvyšujú spotrebu energií a vysoká úroveň inflácie bráni výraznejšiemu poklesu cien tovarov a služieb. Medziročná inflácia v Spojenom kráľovstve sa síce v októbri prudko spomalila, na úrovni 4,6 % však zostala najvyššia v rámci skupiny najvyspelejších ekonomík G7.