Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Mäso z Poľska bolo dodané do troch prevádzok na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poľská polícia v súčasnosti vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24.

Bratislava 30. januára (TASR) – Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR bolo podozrivé hovädzie mäso z Poľska dodané do troch slovenských prevádzok. Má ísť o prevádzku v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach. Veterinári o tom informujú na svojom webe.

"V súvislosti s medializáciou spôsobu príjmu zvierat na bitúnok, zabíjania hovädzieho dobytka v Poľsku nariadila ŠVPS cielenú kontrolu zameranú na bezpečnosť chladeného a zmrazeného mäsa. Úradné kontroly sa vykonávajú v miestach určenia zásielok, veľkoobchode a ďalej na úrovni maloobchodu vrátane ambulantného predaja," uvádza v stanovisku ŠVPS. Oznámenie dostali cez Systém rýchleho varovania od poľských kontrolných orgánov.

Poľská polícia v súčasnosti vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v posledných dňoch otriasa Poľskom, informovala aj britská stanica BBC. Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje "nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu".

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladných autách na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po zabití odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja.